28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Avgust 2014 03:42

Porast industrijske proizvodnje

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u julu veća je za 3,1 odsto u odnosu na jun, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. U julu 2014. godine, u odnosu na jul 2013. godine, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, veća je za 8,6 odsto, navodi se u saopštenju Federalnog zavoda za statistiku.

 

U julu 2014. godine u odnosu na jun ove godine kapitalni proizvodi veći su za 12,9 odsto, intermedijarni proizvodi veći su za 5,6 odsto, netrajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 3,5 odsto, dok su trajni proizvodi za široku potrošnju manji za 6,3 odsto. U julu ove u odnosu na jul 2013. godine kapitalni proizvodi veći su za 18 odsto, netrajni proizvodi za široku potrošnju veći za 14,1 odsto, intermedijarni proizvodi veći su za 1,8 odsto, dok su trajni proizvodi za široku potrošnju manji za 11,7 odsto.

 

industrijska-proizvodnja-u-turskoj-porasla-za-178-postoU julu ove godine u odnosu na jul 2013. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u vađenju ruda i kamena bilježi rast za 32,3 odsto, u prerađivačkoj industriji rast za 11,7 odsto i u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom bilježi pad za 3,9 odsto. Pojam desezonirani indeksi podrazumijeva da su podaci prilagođeni za sezonu i kalendarske dane. U skladu sa preporukama Evrostata podaci se upoređuju sa podacima od prethodnog mjeseca, te predstavljaju u desezoniranom obliku indeksa industrijske proizvodnje ili iz njih izračunatih stopa rasta. Pojam kalendarski prilagođeni indeksi podrazumijeva da su podaci prilagođeni za uticaj kalendarskih i radnih dana. U skladu sa preporukama Eurostata podaci se upoređuju sa podacima od istog perioda prethodne godine i predstavljaju u kalendarski prilagođenom obliku indeksa industrijske proizvodnje ili iz njih izračunatih stopa rasta.


E.K. - KUPUJ 387