29 Septembar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Juni 2014 04:41

Koliko vam plata treba za stan?

Francuskom domaćinstvu je prošle godine bilo potrebno 7,9 prosječnih bruto godišnjih plata da bi steklo stan u novogradnji, površine 70 kvadratnih metara.  Tako su Francuzi po kupovnoj moći za nekretnine dosta ispod svojih susjeda, navodi se u studiji konsultantsko-revizorske kuće Deloit. Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je jako teško postati vlasnik stana, konstatuje se u trećoj studiji o evropskom tržištu nekretnina kompanije Deloit, piše francuski list Figaro.

 

U Njemačkoj je za stan od 70 kvadrata potrebno izdvojiti tri prosječne godišnje bruto plate, što je ipak za jednu godinu više nego u 2012, jer su, poslije duge stagnacije, cijene nekretnina na njemačkom tržištu u prošloj godini nešto povećane. Situacija je u Francuskoj, ipak, bila nešto bolja u prošloj godini, budući da je u 2012. bilo potrebno 9,4 prosječnih bruto godišnjih plata za stan od 70 kvadrata, a što se duguje blagom padu cijena nekretnina (0,9 odsto u 2013), i još više sniženju kamatnih stopa, objašnjava se u studiji. 

 

Što se ostalih zemalja tiče, u 2013. ni Britanci nisu lako dolazili do nekretnina, budući da im je bilo potrebno 8,5 godišnjih plata da bi kupili stan iste kvadrature, ali i mnogo više za stan u Londonu, najskupljoj prijestolnici na Starom kontinentu, ispred Pariza.  Uprkos padu cijena nekretnina od pet odsto, prošle godine je u Italiji bilo potrebno sedam godišnjih bruto plata da bi se stekao stan površine 70 kvadrata.  U studiji se dalje konstatuje da u kupovnoj moći za nekretnine postoje velike razlike od zemlje do zemlje. U Rusiji je, na primjer, potrebno 10 godina rada da bi se stekao isti stan, a u Danskoj samo dvije.  Suprotno nekim razmišljanjima, cijene stanova nisu uvijek u direktnoj vezi sa snagom nacionalne ekonomije, navodi se u istraživanju. Tako su stanovi u nekim bogatim zemljama, poput Danske, Njemačke, Holandije ili u Belgiji, vrlo pristupačni. 

 

Stanovi su pristupačni i u Portugaliji i Španiji. Proglašavanjem "balona nekretnina" u Španiji, cijjene su u prošloj godini pale 13 odsto, što je uticalo pozitivno na prodaju stanova, tako da je bilo potrebno 3,6 godišnjih zarada za stan od 70 kvadrata, za razliku od pet godišnjih bruto plata u 2012. godini.