16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Juni 2014 04:10

Zastave BIH sve traženije

Bosanci i Hercegovci konačno su dočekali da ponosno mašu državnom zastavom i navijaju za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Brazilu. A iz tog razloga, vrtoglavo je i porasla prodaja zastava BiH i majica na kojima su likovi "Zmajeva". Direktorica firme "Pismolik" iz Sarajeva koja se bavi šivanjem zastava Amela Beranek kazala je Agenciji Fena da je prodaja zastava porasla za 100 posto. 

 

- Građani najviše naručuju državne zastave BiH, a zatim zastave s ljiljanima. Također naručuju i zastave ostalih država koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu, ali u znatno manjoj mjeri - istakla je. Ova firma šije zastave po narudžbi, a građani za zastavu visine jedan, a dužine dva metra trebaju platiti više od 50 KM.  Situacija nije lošija ni u Republici Srpskoj.  Vlasnik Firme "Desing" iz Čelinca Duško Pejaković kazao je za Agenciju Fena da je od početka Svjetskog prvenstva prodao oko 6.000 majica na kojima su isprintani likovi nogometnih reprezentativaca BiH. 

 

- Kinezi prodaju zastave, a ja majice. Budući da do početka Svjetskog prvenstva nisam prodao nijednu, nazvao bih ovo velikim uspjehom - istakao je Pejaković.  Situacija u susjednim zemljama je malo drugačija. Direktor firme GTM Company iz Beograda Milan Rikić kazao je da u Srbiji nije povećana prodaja državnih zastava nijedne zemlje. 

 

- Razlog tome je, kao što svi znate, što se Srbija nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu - kazao je.  Iz firme "Valentinovo" iz Beletinca iz Hrvatske kazali su da se prodaja hrvatskih državnih zastava djelomično povećala.