28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Mart 2014 20:51

Sindikat Mittala: protesti od 12.03.

Sindikat ArcelorMittala Zenica (AMZ)  najavio je da će, od 12. marta pred direkcijom organizovati dvosatne proteste radnika, ukoliko kompanija ne ispuni jedanaest njihovih zahtjeva. Prvi čovjek sindikata Zuhdija Kapetanović potvrdio je da se «ne radi o štrajku», te pozvao radnike koji ne rade da dođu u slobodno vrijeme i protestuju. 

 

U zahtjevima Upravi, nakon 23 sastanka sa upravom, sindikat traži «minimalno angažmana 2.850 radnika u kompaniji», benificirani radni staž pored postojećih naknada za težak i naročito težak rad, regres za 2013., novu sistematizaciju....

 

- Regres nije slučajno posljednji zahtjev, ali ne želimo da nam se govori kako firma negativno posluje, a prije pet godina je imala dvostruko više radnika i deset puta manju proizvodnju, 4.500 ljudi je proizvelo 70.000 tona, dok danas 2.562 osobe proizvode 750.000 tona, a navodno negativno poslujemo, kaže Kapetanović. Čelnici sindikata su ustvrdili i da njihov poziv radnicima nije ustvari početak izborne kampanje unutar sindikata za predstojeći sindikalne izbore u kompaniji, te da očekuju da će «pritisak preko medija natjerati upravu da ozbiljnije razmotri njihove zahtjeve». 

 

- Uprava u potpunosti poštuje pravo uposlenika da mirno protestiraju, ali čvrsto vjeruje da postoje bolji načini za rješavanje neriješenih pitanja. Usprkos svim poteškoćama izazvanim globalnom ekonomskom krizom proteklih godina, kada je potražnja za čelikom širom Evrope bila znatno smanjena, kompanija ne samo da je uspjela preživjeti nego je nastavila ulagati u zaštitu na radu, ekologiju, proizvodnju i lokalnu zajednicu, te izvršavati sve svoje zakonske obaveze., kaže  portparol kompanije Dijana Božić Srdanović.  

 

- Pozivamo Sindikat da nastavi raditi zajedno sa Upravom kompanije na izgradnji dugoročne i održive budućnosti proizvodnje čelika u Zenici, bez ometanja ovakvim protestima, navodi se u odgovoru na najavu sindikalnih protesta. 

 

Na upit da prokomentiraju trenutno stanje i status radnika AMZ, predstavnici sindikata su rekli da su plaće redovne 10. u mjesecu, iznose u prosjeku oko 850 KM, pored toplog obroka u kompaniji imaju i novčanu naknadu za topli obrok, da su im od 1. januara prošle godine plaćeni posebno prekovremeni, noćni i vikend rad, a da su radnici u ogromnoj većini naplatili 40-50 miliona KM po tužbama zbog neispunjavanja Kolektivnog ugovora u ranijem periodu.