28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Januar 2014 04:14

Spisak blokiranih računa firmi

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjem izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 64.896, a bar jedan blokiran račun ima 39.813 firmi.  Za mjesec dana broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 374, dok je ukupan broj blokiranih računa veći za 515.  Inače, Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno. 

 

U novembru prošle godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta. 

 

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

 

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.587 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća. 

 

Na linku ispod spisak blokiranih računa (desni klik save as)

http://www.cbbh.ba/files/blokirani_racuni/2014/blokirani_racuni_03_01_2014.pdf 

 

 

...

 

..