29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Oktobar 2013 07:08

Zapečaćeni objekti i u Zenici

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su juče, u popodnevnim i kasnim noćnim satima, izvršili inspekcijski nadzor kod 33 porezna obveznika na području Zeničko-dobojskog kantona i zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatili 10 objekata u kojima je zatečeno devet neprijavljenih radnika. U toku kontrola izdato je 10 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i 10 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 


Zapečaćeno je pet uplatnih mjesta priređivača igara na sreću klađenjem zbog priređivanja igara na sreću koje su, u skladu sa Zakonom o igrama na sreću i zabavnim igrama, zabranjene u Federaciji BiH. U Visokom je zapečaćeno  po jedno uplatno mjesto kladionica: „Bet Live“, „Petica Plus“ i „Millennium“, a u Kaknju  jedno uplatno mjesto kladionice „Sport Plus“ i jedno uplatno mjesto kladionice „BH Play“ u kojoj je također zatečen i jedan neprijavljeni radnik. 


Zbog rada bez odborenja zapečaćena su dva ugostiteljska objekta: SUR „Galerija“ u Visokom i UR „Plava laguna“ u Kaknju, dok su zbog angažovanja neprijavljenih radnika, neplaćanja doprinosa, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i drugih nepravilnosti zapečaćeni caffe bar „Boem“ u Kaknju, te caffe bar pizzeria „Denaro“ i SUR pivnica „Labineca“ u Zenici.   


Kontrolama su obuhvaćeni objekti za koje prema obavještajno istražnim podacima postoje saznanja da rade bez odborenja nadležnog organa, da angažuju neprijavljene radnike, neplaćaju doprinose, nepoštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o priređivanju igara na sreću i zabavnim igrama.   


Porezna uprava Federacije BiH i u narednom periodu nastavit će kontrole poreznih obveznika na području Federacije BiH.