23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Oktobar 2013 06:52

Putuje li vam se u Brazil?

Turistički odlazak u Brazil u junu i julu 2014. godine odjednom je postao jedna od važnijih tema u BiH, u zemlji u kojoj je prosječna neto plaća jedva preko 400 eura.

Turističke agencije, kao iznenađene velikim zanimanjem za putovanja na SP, još nisu iznijele konkretne ponude, no najavljuju aranžmane koji ne bi mogli stajati manje od tri do četiri hiljade eura, dakle nešto manje od prosječene godišnje plaće u BiH.

 

“Cijene letova za Brazil i sada su visoke, a zamislite kakve će biti tada”, kazao je “Oslobođenju” direktor agencije “Centrotrans” Muamer Lutvić. U toj su agenciji izračunali da ne mogu ponuditi aranžman koji bi bio jeftiniji od 3.990 eura, a on bi obuhvaćao put u trajanju od dvije sedmice. Gdje će se uz to letjeti unutar Brazila ovisilo bi o izvlačenju parova što će se znati u decembru, a budu li destinacije udaljene, cijena bi mogla dostići iznos i do šest hiljada eura.


Pretpostavljajući kako će zanimanje za odlazak u Brazil biti veliko u sarajevskoj agenciji “Relax tours” planiraju ponuditi čak i da se preko Atlantika putuje brodom. No, pitanje je koliko je potencijalnih putnika spremno provesti oko 20 dana putujući u jednom smjeru?! Kako god se iz BiH bude putovalo u Brazil, nogometni fanovi trebaju računati na cijene avio karata veće od 1.000 eura, noćenja po cijeni od 200 eura, te na ulaznice koje će koštati od 90 do 175 američkih dolara. U bankama u BiH ne isključuju mogućnost uvođenja posebnih kreditnih aranžmana samo za ovu priliku.


“Zanimljiva bi bila opcija da se nenamjenski kredit ponudi po još povoljnijim uslovima ili nižim naknadama za klijente koji će njime uplatiti turistički aranžman za Brazil”, najavio je direktor marketinga Hypo banke Petar Stefanović.