29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 April 2013 16:08

Sajam zapošljavanja u Zenici

 

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, organizirala je danas u Zenici "Sajam zapošljavanja 2013".  Jedan od ključnih ciljeva održavanja Sajma je unapređenje saradnje između ključnih partnera na tržištu rada - poslodavaca, nezaposlenih osoba i javnih službi za zapošljavanje. 


 

Na Sajmu je učestvovalo više od 50 poslodavaca s područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su ponudili više od 1.000 slobodnih radnih mjesta. 

 

-Mislim da je realna iskazana potreba za radnom snagom, jer  ovaj sajam zapošljavanja ne služi za besplatnu promociju kompanija. Međutim, koliko sam imao priliku da vidim, poslodavci traže specifičnu vrstu radne snage, koju, nažalost, u BiH teško možemo naći, a koja zahtijeva dodatnu obuku, vještine i prekvalifikaciju potencijalnih kandidata. Iz tog razloga je potrebno da u narednom periodu kantonalni i Federalni zavod za zapošljavanje rade na otvaranju centara za dodatnu obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih-  kazao je  Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

 

Na današnjem Sajmu iskazan je veliki interes za radnim mjestima, posebno mladih osoba koje su na evidenciji Biroa za zapošljavanje, a izdvaja se i posjeta učenika Mješovite srednje škole „Hazim Šabanović“, koji su kolektivno doputovali iz Visokog. 

 

Ratko Orlandić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a, istakao je danas da je tokom prošle godine u ZDK-u bila negativna tendencija većeg broja nezaposlenih u odnosu na zaposlene, istina neznatna, ali po njemu to nije stvarni pokazatelj. 

 

-Imali smo situaciju gdje neke kompanije sezonski otpuste radnike,a onda ih po potrebi ponovo angažiraju,kao što to sada radi kompanija Prevent - pojasnio je Orlandić. 

 

U okviru Sajma održan je i okrugli sto o temi "Stanje u oblasti zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu", na kojem su učestvovali predstavnici Službe za zapošljavanje ZDK-a, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, udruženja poslodavaca i predstavnici općinske i kantonalne vlasti. 

 

zaposljavanje2