28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Februar 2013 07:51

Saopćenje Agencije za hranu BiH

 

Agencija za sigurnost hrane BiH, kao kontakt autoritet Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH i Republici Hrvatskoj preduzela sve neophodne mjere kako bi se osigurao visok nivo zaštite zdravlja potrošača u BiH, saopćila je Agencija. 

 

Agencija je zaprimila obavijest od Ureda za veterinarstvo BiH, prema kojoj je granična veterinarska inspekcija uzorkovanjem i laboratorijskim analizama utvrdila da proizvod "Sterilizirano, homogenizirano mlijeko s 2,8 posto m.m.“, komercijalnog naziva "Trajno mlijeko“ s rokom upotrebe do 24. maja 2013. godine, proizvođača Vindija d.d. Varaždin, R. Hrvatska, ne udovoljava propisanim standardima zdravstvene ispravnosti. 

        "S ciljem preduzimanja daljih mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH, Agencija je 1. februara zatražila od nadležnih inspekcijskih organa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH da nakon preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti dostave rezultate inspekcijske kontrole spornog proizvoda, te je o svemu, u skladu sa procedurama EU RASFF-a upoznala nadležnu službu Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske", navodi se u saopćenju. 

        Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, laboratorijskim analizama je utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u navedenom proizvodu prelazi maksimalno dozvoljenu količinu propisanu Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, te će od granične veterinarske inspekcije narednih 10 pošiljki navedenog proizvođača biti podvrgnuto detaljnoj materijalnoj kontroli, uzorkovanju i zadržavanju pošiljki do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza. 

        "Dalji uvoz proizvoda u BiH iz navedenih objekata biće dozvoljen tek nakon što 10 uzastopnih analiza budu u skladu sa važećim propisima u BiH", ističe se u saopćenju. 

        Imajući u vidu da bi kao posljedica suše kukuruz ubran u žetvi 2012. godine, koji se koristi za ishranu životinja, mogao imati povećane količine mikotoksina u odnosu na propisane, Agencija je 4. decembra 2012. godine, nakon izvršene procjene rizika, uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH da sprovedu pojačane mjere kontrole zdravstvene ispravnosti kukuruza i proizvoda od kukuruza na prisustvo mikotoksina prilikom uvoza, u silosima mlinova, silosima fabrika za proizvodnju stočne hrane, skladištima i prometu do lanca maloprodaje sa posebnom pažnjom na eventualno prisustvo aflatoksina. 

        Međutim, Agencija do danas od nadležnih inspekcijskih organa nije zaprimila obavijest da je prilikom inspekcijskog nadzora na tržištu BiH zatečen navedeni proizvod sa povećanom količinom aflatoksina. 

        Agencija za sigurnost hrane BiH kontinuirano prati stanje u oblasti sigurnosti hrane, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama okruženja i Evropske unije, te u skladu sa svojim nadležnostima u saradnji sa svim nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH preduzima mjere zaštite zdravlja i interesa potrošača, navodi se.