29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Oktobar 2012 09:36

Projekti Metalnog u 2012.

Preduzeće Metalno iz Zenice ovu godinu završava više nego uspješno, zahvaljujući ugovorima sa firmama u Švedskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Holandiji, ispoštovali su plan koji su sebi zadali za 2012. Osim toga, i u novu godinu ući će spremni, pa ih do januara 2013. očekuje potpisivanje ugovora vrijednih 15 miliona eura. Naime, jedan od najnovijih ugovora koji je zenička kompanija dobila je polovina posla na gradnji velikog međudržavnog mosta na Savi kod Svilaja.


"Trenutno čekamo potpisivanje ugovora o izgradnji mosta na Savi kod Svilaja, tek nakon toga i izgradnje čelične konstrukcije za taj most i priliva novih sredstava, moći ćemo početi sa ranije najavljenom izgradnom hale i upravne zgrade", potvrdio je za eKapiju Nedim Salihagić, izvršni direktor komercijalnog sektora preduzeća Metalno iz Zenica.

 

Kako je kazao, još se ne zna tačan datum potpisivanja ugovora, mada oni imaju potpisan predugovor sa firmom "Viadukt" iz Zagreba, koja je bila druga na međunarodnom tenderu. Inače, most na rijeci Savi kod Svilaja između Hrvatske i BiH, najprije je trebao graditi austrijski Strabag, koji je posao dobio na međunarodnom natječaju. No, Austrijanci su odustali pa je posao dobio Viadukt. Gradnju mosta Svilaj u 50 postotnim omjerima finansiraju Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine.

Riječ je o mostu na autoputu, u sklopu koridora 5C, čija je vrijednost oko 50 miliona KM. To će biti prvi most sa četiri kolovozne trake u BiH.

 

Inače, ovo renomirano preduzeće godinama je bh. lider u proizvodnji metalnih konstrukcija te su njihovi proizvodi ugrađeni u veliki broj mostova, silosa, proizvodnih hala širom bivše Jugoslavije, ali dugi niz godina prisutni su na evropskom tržištu. Tako da nije slučajnost što su baš oni izabrani od gradskih vlasti u Štokholmu za isporuku čeličnih konstrukcija za izgradnju multifunkcionalne arene. Tu su po ugovoru trebali isporučiti pet hiljada tona čelika u vrijednosti oko osam miliona eura. "Što se tiče gradnje Arene, mi smo ugradili oko 1000 tona čelika, ali firma koja je bila glavni izvođač radova je propala i sad se čeka ko će dalje da nastavi gradnju Arene. Mi smo to, što je najvažnije , naplatili, a sad imamo druge građevinske firme u Švedskoj sa kojima radimo dugi niz godina i to su poslovi koji nama obezbjeđuju egzistenciju", kazao je Salihagić.

 

Poslije uspješno završenog posla na gradnji termoelektrane u Njemačkoj, sa nestrpljenjem čekaju i gradnju termoelektrane u Zenici. Ugovori još nisu potpisani, ali Salihagić kaže da su u pregovorima sa glavnim izvođačem radova, Ferrostaalom AG iz Essena, a gradnja bi trebala početi za mjesec dana. Preduzeće Metalno Zenica je početkom godine najavilo izgradnju nove hale za željezne konstrukcije, u koju bi trebalo biti uloženo od pet do šest miliona KM. Također, u planu je i rekonstrukcija upravne zgrade, a vrijednost ove investicije je oko dva miliona KM, ali ti projekti su za sada na čekanju. Jer i pored velikog obima posla, u vremenu svjetske ekonomske krize, smanjili su veća ulaganja. Salihagić kaže da je, angažman u glavnom gradu Švedske i drugim evropskim zemljama zeničkom Metalnom, donijelo ugled i referencu i otvorilo vrata za nove poslove. Tako da, čini se, za ovo preduzeće, nema zime.

 

A. Šulović/eKapija