19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Septembar 2012 03:14

Zeničanima najbolji internet

Centar za promociju civilnog društva „Medica“ objavio je izvještaj pod nazivom „ISPITIVANJE ZADOVOLJSTVA KORISNIKA JAVNIH USLUGA U OPĆINI ZENICA“, a kao rezultat monitoringa zadovoljstva kvalitetom lokalnih usluga. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta koji je obuhvatio ukupno 17 općina širom BiH. Osnovna svrha i cilj svih provedenih aktivnosti je unapređenje odgovornosti i efikasnosti lokalnih vlasti u BiH u pružanju javnih usluga i zadovoljenju stvarnih potreba građana kroz aktivniju ulogu civilnog društva.

Istraživanje je pokazalo da građani Zenice nisu zadovoljni sa uslugom kolektivnog grijanja, zelenim površinama i parkovima, raspoloživošću i lokacijom dječijih igrališta i sportskih terena, te volonterizmom u održavanju zelenih površina. Nezadovoljstvo je iskazano i održavanjem vodotoka (rijeka i potoka), kulturom stanovnika u odlaganju smeća, stanjem i održavanjem lokalnih ulica i puteva i održavanjem horizontalne i vertikalne signalizacije, te dostupnošću i pravednošću socijalne zaštite.


Usluge kojima su građani Zenice najzadovoljniji i za koje su dali najbolje ocjene su dostupnost interneta u kući, redovnost snabdjevanja vodom, raspoloživost grobnih mjesta, raspoloživost zanimanja u srednjoškolskom obrazovanju, dostupnost osnovnih škola, te kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita dostupnost ambulanti/domova zdravlja. U okviru usluge pristup internet mreži ocjenjivane su kategorije dostupnost u domovima i cijena usluge. Rezultati sveobuhvatnog istraživanja pokazuju da su građani općine Zenica izuzetno zadovoljni uslugom „pristup internet mreži“. Isporučioc usluga pristupa internet mreži na području općine Zenica je kompanija „Telekabel“ koja je odnedavno u vlasništvu kompanije „Telemach“.

 

Predstavnici kompanije „Telemach“ su izrazili zadovoljstvo rezultatima istraživanja, uz obećanje da će i dalje pružati vrhunsku uslugu na ovom području. Telemach svojim korisnicima pruža usluge digitalne televizije sa više od 140 digitalnih kanala, Sprot Klub HD kanal, HBO, Cinemax i dr., najbrži internet u BiH do 80 Mb/s, povoljnije telefoniranje u zemlji i prema inostranstvu i niz dodatnih povoljnosti kroz paketno korištenje usluga.