28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Avgust 2012 11:33

Udruženje poslodavaca u Zenici

Na osnivačkoj skupštini Udruženja poslodavaca Zenica, održanoj u  Hotelu „Zenica“, okupila su se 22 zenička privrednika od stotinu pozvanih. Donesena je Odluka o prestanku postojanja prethodnog Udruženja, kako bi novoosnovano Udruženje poslodavaca Zenica moglo zauzeti svježiji kurs u obezbjeđivanju boljeg poslovnog ambijenta privređivanja. Također, novo Udruženje poslodavaca će biti partner zvaničnoj vlasti kako bi se čuo i njihov glas u realizaciji novih projekata.


- Poznata mi je situacija u privrednim udruženjima i u drugim općinama, naročito u Visokom. Savjetujem vam da se udružite, da konstantno razgovarate, da stvorite kritičnu masu. Samo kontunuiranim i timskim radom možete nešto ostvariti s ciljem unaprijeđenja poslovnog ambijenta, istakao je ministar Đemil Ugarak.


Vlada ZDK i premijer Fikret Plevljak su opredjeljenja, koliko god je bitna stabilizacija Budžeta i obezbjeđivanje redovnih primanja njegovim korisnicima, da su bitni i oni koji pune Budžet. Poznate su učestale aktivnosti Vlade ZDK na izmjenama Zakona o javnim prihodima. To nije nimalo lak zadatak, ali će premijer Plevljak istrajati da Zeničko- dobojski kanton dobije bolju poziciju u raspodjeli javnih prihoda shodno, između ostalog, zastupljenosti privrede ZDK u izvoznoj komponenti.


- Vi osnivate ili iznova počinjete sa djelovanjem ovog udruženja u trenutku kada u Zeničko- dobojskom kantonu ima oko 70 000 zaposlenih, oko 67 000 nezaposlenih, kada općina Zenica ima oko 22 000 nezaposlenih osoba. To su varijabilni podaci u smislu onih koji aktivno traže posao i onih koji se zbog beneficija, prije svega, zdravstvenog osiguranja, nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Kada naša privreda bilježi pad 12 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali i kada imamo privredu koja je perjanica u privređivanja u BiH, Vlada ZDK na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom, bori se za izmjenu Zakona o javnim prihodima kako bi pravednije raspodjelili kolač na dobrobit 400 000 građana Zeničko- doboljskog kantona. Želim da vam čestitam na pripremljenih dokumentima. U njima su istaknuti pravci koje je i ova Vlada prepoznala, a to su, prije svega, rasterećenje privrednika u smislu poreskih olakšica, smanjenje poreza i doprinosa, jačanje poslovnog ambijenta i stimuliranje privrednika. Na svemu nabrojanom treba raditi i to nisu floskule. Naš zadatak je zadržati postojeću uposlenost, a onda izaći iz ove teške situacije, kazao je zamijenik premijera Mirko Trifunović, na osnivačkoj skupštini Udruženja poslodavaca Zenica.


Pres služba ZDK