19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Juni 2012 09:34

Prilika za bh. radnike

Evropska unija nedavno je usvojila politiku po kojoj će sezonskim radnicima iz trećih zemalja biti omogućeni bolji uslovi rada u smislu minimalne plate i smještaja kako bi se suzbilo iskorištavanje radnika i pretvaranje privremenih boravaka u stalne, pišu  "Nezavisne novine". Ovo je ujedno prilika i radnicima iz BiH da iskoriste tržište rada zemalja EU u kojima nedostaje različitih profila radnika koji u BiH nemaju posao i time da se smanji velika nezaposlenost u našoj zemlji. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, broj nezaposlenih u BiH je veći od 540.000, a između 50 i 60 posto mladih do 24 godine nema posao.Prema procjenama analitičara rada u zemljama EU, samo Njemačkoj u narednih 30 godina bit će potrebno 300.000 do 500.000 novih radnika, dok Sloveniji, koja je najatraktivnija za građane BiH, nedostaje oko 15.000 radnika.

 

- BiH uskoro treba da potpiše sporazum o razmjeni radne snage sa Slovenijom, čime će biti olakšano zapošljavanje državljana BiH u ovoj zemlji, rekao je Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

U Sloveniji najviše nedostaje kvalifikovanih i visokokvalifikovanih radnika, a velika potražnja je i za ljekarima i ostalim medicinskim radnicima, zbog čega su mnogi već napustili rad u bolnicama u BiH.

 

Radnici iz BiH, koji odluče da posao traže u nekoj od zemalja EU najčešće se odlučuju za rad u Sloveniji, prvenstveno jer ne postoji velika jezička barijera, a i blizina doma i porodice igra veliku ulogu.

 

Radnicima iz BiH odgovaraju uslovi pod kojima ih angažuju slovenske firme, a prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje pri zapošljavanju radnika BiH u trećim zemljama, u Sloveniji trenutno radi 38.000 radnika porijeklom iz BiH.

 

Trenutno najtraženiji kadrovi u zemljama EU su prodavci i promotori u prodavnicama, a samo u Velikoj Britaniji za ovaj posao ima slobodnih više od 28.000, u Njemačkoj 11.000 i u Belgiji 5.000. radnih mjesta.

 

Stručnjaka za finansije u Velikoj Britaniji nedostaje 27.000, 4.000 u Francuskoj i 3.200 u Italiji.

 

Među najtraženijim radnicima su i oni za održavanje kuća, konobari i majstori za električne instalacije.