28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Avgust 2011 02:11

Zeničko srce - rezime Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

zesrc1Zenički festival sportova na vodi    - „Čelikovo srce“ opravdalo očekivanja  - Feđa Jovanović postigao istorijski pogodak za vaterpolo sastav Čelik – Željezara* Selman, Listo, Bajrić i Džemat najbolji u skokovima u vodu - U organizaciji Gradskog kluba vodenih sportova Čelik i JP za upravljanje sportskim objektima grada Zenice u subotu je na Gradskim bazenima u Crkvicama održan Festival sportova na vodi „Čelikovo srce“.  Bilo je ovo po prvi puta u našoj zemlji da se na jednom mjestu održe takmičenja u nekoliko sportova na vodi kao što su plivanje, skokovi u vodu i vaterpolo. Posebno velika je stvar da se u Zenici nakon više od četiri decenije ponovo počeo igrati vaterpolo. I to na kakav način... U istoj ekipi našlo se je nekoliko vrhunskih bivših i sadašnjih sportaša, privrednika, političara, pjevača, profesora, sportskih trenera...

Ekipu je predvodio legendarni rukometaš Zlatan Saračević, čovjek koji je osvojio sa selekcijom Hrvatske u rukometu sve što se moglo osvojiti, a čak pet puta je bio najbolji strijelac rukometne Lige šampiona. Bili su tu još i predsjedavajući Općinskog vijeća Zenice Nebojša Nikolić, operski pjevač Ivan Jelić, bivši košarkaški reprezentativac BiH Feđa Jovanović, plivači Benjamin Buća (učesnik prošlog seniorskog EP u Budimpešti), Amir Grizović (učesnik ovogodišnjeg juniorskog EP u Beogradu i juniorske Balkanijade), Armin Ćatić (odlični maratonac u plivanju) i Armin Kurtagić (nekadašnji državni prvak u plivanju), zatim, nekadašnji košarkaš Senad Muslić, pa direktor Hotela Internacional Semir Taslaman, profesor Sanjin Aldobašić, te kao gosti nekadašnji vaterpolista dubrovačkog Juga a sada trener u VPK Akademija B iz Sarajeva Edi Brković i njegov kolega Ermin Banda (bivši vaterpolista Bosne), te nekolicina mlađih Almir Bojić, Faris Salihagić, Benjamin Memišević i Amer Kubat. Šef stručnog štaba bio je Vahidin Husić, a pomoćnici Berzad Berbić i Damir Pripoljac.

Prvi istorijski gol povratnički za zenički vaterpolo klub postigao je Feđa Jovanović, poznat i po tome što je postigao najviše koševa na jednoj košarkaškoj utakmici u bh.ligi. Na ovom revijalnom turniru su nastupili naš najkvalitetniji tim Jadran iz Neuma, zatim VK Banja Luka, sarajevski klubovi Mladost i Torpedo i zenički Čelik – Željezara.

Turnir je igran iz dva dijela. U porvom su snage odmjerili zenički i sarajevski vaterpolo klubovi. Mladost je savladala Čelik sa 7:2, a Torpedo je bio bolji od Mladosti – 8:4 i Čelika – 8:1. Na samom kraju odigran je meč dvije najbolje seniorske ekipe u BiH – Jadrana i Banja Luke. Slavili su Neumljani sa 16:8. Uz ove dvije ekipe vjerovatno jedino u ovom trenutku sa seniorskom selekcijom bi donekle mogao parirati sarajevski GKVS koji nije mogao nastupiti u Zenici jer su ranije dogovorili učešće na turniru u Trogiru.

„Ovo je istorijski trenutak za vaterpolo u BiH jer su se na jednom mjestu našle seniorske ekipe iz Neuma, Banja Luke i Sarajeva. Sve utakmice su protekle u organizaciji domaćih klubova, gdje je bilo sve na nivou jedne međunarodne utakmice sa semaforiom, delegatima, sudijama...Ovo jer prilika da našu omladinu sklonimo sa ulice, da se bavi sportopm i da od toga ima koristi šira druđštvena zajednica. U Zenici je dogovoreno da se uskoro sjedne na nivou entitetskih saveza ka što brže,m formiranbju držsavnog vaterpolo saveza“, kaže Emir Tahmiščija delegat turnira u Zenici, inače potpredsjednik Vaterpolo saveza Federacije BiH.

Sudije na turniru bile su Branimir Butigan iz Neuma, Ermin Banda, Goran Čampara i Tarik Tahmiščija iz Sarajeva.

U takmičenju skokova u vodi sa desetmetarskog tornja, nastupila je ekipa mostarskih skakača predvođena Lorensom Listom (ovogodišnjim pobjednikom Skokova sa Starog mosta u Mostaru, inače peterostruki šampion tog takmičenja) i Harisom Džematom (sedmostruki šampion skokova sa Starog mosta), te skakačima iz Sarajeva, Banje Luke i Zenice. Najviše upjeha imali su Zeničanin Sanel Selman i Lorens Listo koji su zauzeli prva dva mjesta. Treći je bio , treći je bio Sarajlija Dino Bajrić (drugi na ovogodišnjim skokovima sa Starog mosta) i četvrti Haris Džemat.
Na zeničkim bazenima organizirane su i revijalne plivačke trke delfinovim stilom i štafetna utrka u plivanju mještovito, u kojima su nastupili plivači kluba Aquastar iz Banje Luke, Delfin Laktaši, Željezara Zenica i takmičari Čelika. Publici su se predstavili i najmlađi plivači Čelika.


 Čelikovo srce, simbolično priznanje zahvale za učešće na ovom Festivalu sportova na vodi dobile su ekipe učesnice i četiri osobe zaslužne za održavanje ove manifestacije, odnosno za razvoj plivačkog sporta u Zenici. Prvi od njih je svakako najveći džentlmen među sportskim radnicima, poznati zenički i bh.privrednik Mirsad Čizmo, inače počasni predsjednik GKVS Čelik, čija je kompanija RM -LH Zenica bila generalni sponzor manifestacije. Zahvaljujući Bahrudinu Durakoviću, rukovodiocu radionice RM-LH i njegovim radnicima napravljeni su golovi za vaterpolo koji će koristiti zeničkom klubu. Priznanje je primio i Husejin Hinović, direktor JP za upravlojanje i održavanje sportskim terenima koje gazduje bazenom za trud da sve protekne na vrhunskom nivou. Priznanja za razvoj plivanja u Zenici i dosadašnju pomoć klubu dobili su Jusuf Borić i Jasmin Kurtagić.


          

Čitano 3571 puta