28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Avgust 2011 05:09

Muradif izgubio stan Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

muradifpervan1Muradif Pervan iz Zenice je trebao uživati penzionerske dane, ali ga je prije nekoliko dana spopala neočekivana, ružna i tužna sudbina običnog čovjeka uklještenog između nemilosrdne administracije i nemogućnostid a se, na Božijoj pravdi, odbrani od nezajažljivih vlastodržaca.

- Radio sam kao prvi vozač "pauka" u Zenici, prije rata, a onda i kao vozač vežnih funkcionera policije, između ostalih i Šefika Džaferovića. Od MUP-a sam dobio 1979. stan u tadašnjoj ulici Slavka Rodića, danas Mehmeda Spahe. U ratu sam, kao i mnogi, pokušao da taj zamjenim za veći, ali sam se nakon rata vratio u njega. U njemu su mi se rodile, odrasle, školovale i udale dvije kćerke, a do neki dan živjeli sin, supruga i ja, priča nam vidno uznemiren Muradif.

 

Kad je pokušao da otkupi svoj stančić (28 kavdrata), rečeno mu je da je mnogo, pa i taj stan, sada na Općini, ali toj, kasnije će se pokazati kobnoj informaciji po njega, nije pridavao puno pažnje. Općina je stanove preuzela od MUP-a, te sada "traži svoje".

- Ja sam bio korisnik, a sada, kao penzioner MUP-a, nemam se kome požaliti ni u bivšoj firmi, u Općini su mi rekli da mi samo mogu dati jednokratnu pomoć, a sada mi ne treba. Ja sam čitav život bio legalista i nisam htio praviti scene, nego sam mirno izašao. Boli me što je desetak mojih kolega, u istoj situaciji, promjenilo rješenja i dobilo te stanove od Općine, a ja kao penzioner nisam znao niti sam imao koga da mi to sređuje, žali se Muradif.

Ubrzo nakon deložacije dobio je moždani udar i danas se otežano kreće i komunicira. Sa sinom i suprugom se smjestio u kuću supruzine familije. Više od dvije decenije nakon što je, zakonski, dobio stan, našao se gotovo na ulici. A država, kojoj je kao pripadnik MUP-a služio, nije ni pokušala da mu pomogne.

Čitano 4744 puta