29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Septembar 2011 03:22

BNP gostuje u Sarajevu Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

MLADI PRINC I ISTINAU narednih nekoliko dana ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će se predstaviti sarajevskoj publici sa predstavama “Zatvorenih ociju” i “Mladi princ i istina”

 

„Zatvorenih očiju“ na 6. PitchWise-u, festivalu ženske umjetnosti

Predstava Zatvorenih očiju rađena po tekstu April De Angelis u režiji Lajle Kaikčije, rediteljke Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biće izvedena u sklopu programa Festivala ženske umjetnosti PitchWise na sceni Centra za kulturu Sarajevo u subotu, 10.09. sa početkom u 20:00 sati. Fondacija Cure šeti put po redu organizuju ovaj festival na kojem je ulaz za sve događaje potpuno besplatan.
„Ovo je mala priča o ženama koje kroz terapiju razgovorom spoznaju sopstvene i tuđe strahove, zablude i predrasude, kao i želje i nadanja. Samo slušanje i prihvatanje tuđe različitosti je put ka empatiji i pomoći drugima. Likovi u ovom komadu su na putu spoznaje o sebi i drugima. To im pomaže da svoj život nastave dalje ili barem da pokušaju iznova“, rekla je o predstavi rediteljka Lajla Kaikčija.
U predstavi igraju glumci i glumice BNP-a Zenica Uranela Agić-Burina, Sabina Kulenović, Lana Delić, Anđela Ilić, Saša Handžić i Nerman Mahmutović, te Igda Jarić, članica Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica.

Saradnja BNP-a Zenica s općinom Novi Grad Sarajevo


Direkcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nakon uspješne saradnje započete prošle sezone, odlučila je i tokom 62. pozorišne sezone obnoviti partnerske odnose sa općinom Novi Grad Sarajevo. Čelni ljudi pomenute općine vidjeli su u BNP-u Zenica ozbiljnog dugoročnog partnera. Tokom narednih pet radnih dana, od 12.09. – 16.09., ansambl BNP-a će svakodnevno u nekoliko dnevnih termina izvoditi predstavu za djecu Mladi princ i istina. Općina Novi Grad, zajedno sa BNP-om Zenica želi ovu predstavu pokloniti djeci koja pohađaju osnovne škole i vrtiće na području ove općine. Dramski tekst za predstavu Mladi princ i istina potpisuje Jean-Claude Carriere, a režiju talijanska rediteljka Anna Redi koja o predstavi kaže da zapravo ona problematizira pitanja dobra i zla, odnosno istine i laži, i kako komad može biti podjednako važan za najmlađe uzraste kao i za omladinu čiji se svjetonazori približavaju iskustvima zrelih ljudi. Prisjetimo se da je ovo produkcijsko ostvarenje BNP-a Zenica izvedeno na 49. Međunarodnom teatarskom festivalu MESS u kategoriji Children MESS. Sarajevski mališani i omladina će imati priliku na sceni gledati Miroljuba Mijatovića, Hazima Begagića, Anđelu Ilić i Sinišu Vidovića, koji igraju u predstavi.

Ulaz za sve izvedbe je potpuno besplatan.

Dino Delić,
voditelj Ureda za odnose s javnostima

Čitano 3162 puta Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 12 Septembar 2011 12:15