19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Juli 2011 03:00

Jašarevićev Mit o Heleni Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
adnadinjasarevicDeset godina nakon objavljivanja prvog izdanja zenički književnik Adnadin Jašarević priredio je drugo izdanje "Mita o Heleni", zbirke kratkih priča koje autor naziva "prozom o poeziji".

- Starogrčka mitologija ni nakon tri hiljade godina ne prestaje nadahnjivati umjetnike i duhovne stvaratelje našeg vremena. Mijenja se tek fizički okoliš, životna scenografija i kostimografija. U antičkim tekstovima kao da je već sve rečeno o čovjeku, mitska antička ljepotica Helena Trojanska, prije toga, naravno, Helena Spartanska, u ovoj je zbirci priča Adnadina Jašarevića izvorište za nisku karakternih analiza mitskih likova vezanih uz kompleks mitova i priča o Trojanskome ratu - kaže Almir Zalihić, direktor Izdavačke kuće "Zalihica", koja je objavila drugo izdanje.

Adnadin Jašarević, inače direktor Muzeja grada Zenica, diplomirani je novinar. U javnosti se pojavljuje svojim djelima kao književnik, publicista, strip autor i pisac naučne fantastike. Objavio je desetak književnih djela, uređivao nekoliko književnih antologija u BiH i inozemstvu.
Čitano 3593 puta