18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Decembar 2011 00:02

Cinema Komunisto u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Multiplex Ekran Zenica najavljuje početak prikazivanja filma koji istražuje mit o Jugoslaviji i ljudima koji su kreirali njenu fikciju CINEMA KOMUNISTO. Pod pokroviteljstvom Eurimagesa film "Cinema Komunisto" bh. publika će predpremijerno moći pogledati u Multiplexu Ekran u četvrtak 15.12. od 19:30 sati , a na redovnom programu multiplexa isti će se prikazivati  od PETKA, 16.12. u svakodnevnim terminima od 19:30 i 21:30 sati kada zvanično započinje bh. distribucija filma.


 Informacije i rezervacije ulaznica na blagajnama multiplexa ili na broj             032 407 518      .

EKRAN PR & MARKETING TEAM

 

Cinema Komunisto
REŽIJA:
Mila Turajlić
LIKOVI:
Josip Broz Tito, Steva Petrović, Bata Živojinović
SCENARIO:
Mila Turajlić
PRODUCENT:
Dragan Pešikan, Iva Plemić Divjak
ŽANR:
Dokumentarni
TRAJANJE:
100 min.


SYNOPSIS:
1945. Tito osniva Avala film u Beogradu, u tom trenutku drugi najveći filmski studio u Evropi. Ubrzo se ustanovljava žanr "partizanskog filma" čija je uloga bila legitimisanje mita na kome počiva nova Jugoslavija. Kroz idealizovano prikazivanje Narodno Oslobodilačke Borbe i glorifikaciju Titove uloge kao vrhovnog komandanta posleratne socijalističke rekonstrukcije, ovi filmovi imaju zadatak da tu idealizaciju učine stvarnom.

Cinema Komunisto istražuje mit o Jugoslaviji i ljude koji su kreirali njenu fikciju. Govori o tome koja je bila uloga onih kojima je bio dodeljen zadatak da prave filmsku naraciju zemlje koja je i sama mogla biti fiktivna.

Čitano 3109 puta