20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 12 Mart 2012 14:13

Bh. ragbi u 2012. godini

ragbi-bihČetrdeset godina igranja ragbiju u Bosni i Hercegovini obilježeno je skromno radnom i izvještajno-izbornom sjednicom Ragbi saveza BiH, na kojoj su sumirani rezultati u proteklom periodu. Jedan od najtrofejnih sportova u zemlji, trenutno, jedva opstaje zbog finansijskih problema koje imaju klubovi i savez. Ipak, poduzetim mjerama štednje prošlu godinu je Ragbi savez svoje poslovanje završio pozitivno i sa značajnim sportskim rezultatima, tako da u ovu godinu ulazi bez većih opterećenja. Zahvaljujući ovako koncipiranom programu rada ragbijaši se mogu pohvaliti značajnim aktivnostima na popularizaciji i razvoju ragbi sporta u BiH, jer su pored klubova u Zenici, Derventi, Sarajevu, Vitezu, Tomislavgradu, Zavidovićima, osnovani ili aktivirani novi klubovi Ragbi klub «Tornado» u Sarajevu, Ragbi klub «TRK Tešanj», Ragbi klub «Herceg» u Mostaru, «ZSK IRIS» iz Zenice i Ragbi klub «Guber» iz Srebrenice.

 

Najbolje rezultate u protekloj godini postigle su muška seniorska reprezentacija BiH u ragbiju XV, koja je uspjela se vratiti u «Grupu 2» Evropskog prvenstva, tj. među 32 najbolje reprezentacije, i ženska ragbi reprezentacija u olimpijskom ragbiju, koja će ove godine nastupupati u «grupi A» Evropskog prvenstva popularne sedmice.Treba i izdvojiti sjajne rezultate dve najbolje muške ekipe zeničkog Čelika i Rudara, koje su nastupale u Regionalnoj ligi u kojoj igra 15 klubova iz sedam evropskih država. Ragbijaši Čelika naredne nedjelje bore se za ulazak među četiri najbolje ekipe Lige, dok je mlada ekipa Rudara dijeli deveto i deseto mjesto sa mađarskim klubom Kečkemet, što je fantastičan uspjeh ovih klubova.

Ragbijaši su najviše pažnje proteklih sezona poklonili radu sa mladim kategorijama, tako da su održana državna ligaška takmičenja za juniore U18, kadetska takmičenja za tri uzrasta U13, U15 i U17. Održan je i niz turnira u «ragbiju sedam», kroz koje takmičenje je populariziran ragbi koji će se igrati na Olimpijskim igrama 2016 u Brazilu. Na kraju izbornog dijela sjednice Ragbi saveza Bosne i Hercegovine izabran je novi Upravni odbor na čijem je čelu Šemsudin Mehmedović, i u kojem se još nalaze Semir Mahić, Damir Kukić, Harun Hodžić, Senad Makić, Tahir Smriko, Elmir Srkalović, Sead Krupalija i Semir Taslaman. (Zeda)