29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Oktobar 2011 21:36

ZB vjeruje GA

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Ukoliko Zenicablog tražite na jednoj ovdašnjoj listi "posjećenijih online medija", nećete nas naći. Ponukani sličnim postupkom jednog vrlo posjećenog medija u BiH, Zenicablog je nakon prvih jako neugodnih iskustava sa tom "institucijom", odlučio da isključi kod. Naime, osim Google Analytics, kao najreferentnijeg, najnezavisnijeg i  vjerovatno najtačnijeg mjerača posjeta, odavno tvrdimo da ne treba tražit "hljeba pored pogače".

 

Ipak, pristali smo ponajviše zbog "domaćih snaga" ispočetka podržati ponuđeni drugi projekat uprkos ranijim negativnim iskustvima u regionu. Nakon prvobitnih rezultata, dok je broj posjeta rastao na GA, Alexi i drugim mjeračima, ovaj je imao "sasvim svoju matematiku". Zato, iako smo odustali prije pola godine, sada i javno objavljujemo da ZENICABLOG NIJE dio sistema mjernja posjeta koji se širom BiH uporno reklamira kao jedini relevaantni. Ovo je odgovor svim kompanijama, agencijama i onima koji nas traže taamo gdje nas neće naći.

Mi nismo jedini. Nakon nas, a i prije nas, loša iskustva imali su i drugi, koje nećemo nabrajati ovom prilikom. Naravno, nemamo ništa protiv tog sistema  i poštujemo one koji ga koriste. Nažalost, naše iskustvo je drukčije.

Konkretno su, naprimjer, od ukupnog broja posjeta nama oduzeto više od 50 posto, koje se navodno nalaze van države, iako naša, ali i sve druge statistike pokazuju da ZB iz inostranstva ima tek 25 postto posjeta. U oduzimanju "brisanih" cookiea, odnosno "kolačića" nismo gubili proporcionalan broj, nego broj, kako nam je objašnjeno, nastao formulom na osnovu "ankete među građanima".

Naravno, ankete i anketara nije bilo, a radilo se o parametrima koji se izračavaaju ne u prostim, nego monetarnim ciframa, kao što su euro, KM i sl. Na kraju, "kap koja je prelila čašu" bilo je što su se rezultati kojima smo mi pristupali bili znatno različiti od onih prezentirani agencijama i kompanijama. Na naš upit dobili smo suhoparno objašnjenje na desetak stranica, u kojem nije bilo samo te "čudesne formule", da se i sami uvjerimo u proračun po kojem su daleko niže rangirani portali preko noći išli u vrh. I tu je bio kraj.

Jednostavno mislimo da ovaj projekat ne zadovoljava one kriterije koje smatramo bitnim i važnim, a nema niti potrebnu sveobuhvatnost medija u Bosni i Hercegovini koji bi mu rezultate činili potpuno relevantnim. Insistiranje na tom kao jedinom relevantnom mjeriteljskom sistemu je, sigurni smo, slučaj za Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, jer se na taj način praktično narušava konkurentnost pogotovo što imamo i druge sisteme audita u Bosni i Hercegovini.

Mi podržavamo najnezavisniji mogući način mjerenja, kao što je http://www.google.com/analytics/ . Uvijek, 24/dan smo spremni ponuditi pristup svakoj kompaniji i agenciji, da se sama uvjeri u statistiku posjeta, koju je nemoguće podešavati. Na kraju smo se na primjeru susjednih država uvjerili kako je ovaj, te slični "mjerači" završili, odnosno oni koji su im poklonili pažnju. Njima sretno, a mi idemo i dalje sa najboljim.

{jathumbnail off}

{!jomcomment}

Čitano 5969 puta Zadnji put promjenjen nedjelja, 09 Oktobar 2011 21:42
Više iz kategorije: Arhiva »