28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/nemhran
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/nemhran
petak, 10 Februar 2012 01:21

Foto: Nemilski izviđači u akciji

Ponukani polarnim hladnoćama koje su okovale i naše krajeve, članovi Odreda izviđača "Safet Ribić" Nemila, su organizovano pristupili pripremi hranilišta za divljač i ptice, koji su posebno ugroženi visokim snježnim nanosima, i niskim temperaturama, izgladnjeli, bespomoćni, bez staništa...

Cilj akcije, koja je smišljana i pripremana sedmicama ranije, kada su pripremane kučice za ptice, bio je da se pomogne pticama ili životinjama u preživljavanju, da se spriječi ugibanje. Sjenice, češljugari, kosovi, crvendaći, pa čak i vrapci, ovih dana teško nalaze hranu, a još teže zaklon, pa najmanje što za njih skauti mogu učiniti, jeste da im omoguće da na ledenom vjetru i snijegu lakše prebrode zimu koja je pokazala svoje pravo surovo lice.

Ugođaj koji izviđačima, ali i brojnim ljubiteljima prirode pružaju tokom lijepih dana, skauti su odlučili da im vrate barem u obliku hrane tokom ovih najhladnijih zimskih dana - prehranjujući ih lojnim komadima, zrnevljem, i drugim... Za tu namjenu izrađena su veća i manja hranilišta, ili po granama drveća, ili na stablima su obješene hranilice i kućice načinjene od drveta ili jednostavno od plastičnih boca.
Pričvršćene su kućice za ptice, koje će, osim zaštite, na proljeće poslužiti kao mjesto za gniježđenje.

Nije se štedilo ni truda ni energije, a trebalo je dosta upornosti i strpljenja za probijanje kroz duboki nerazgaženi snijeg kako bi se došlo do "Izviđačkog eko parka" u Nemilskoj rijeci...I ovoga puta su svi skauti, od onih najmlađih, pa preko najsnažnijih, sve do brđana - veterana pokazali svoju bezrezervnu privrženost i ljubav prema prirodi, a ona će im to, čim živne i zazeleni, višestruko vratiti..

Ramiz M. za Zenicablog

{gallery}nemhran{/gallery}