28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Decembar 2014 01:00

Horizon 2020

Horizon 2020 je dosad najveći program Evropske unije namijenjen istraživanju i inovacijama s budžetom od 80 milijardi eura za period od sedam godina - izjavio je direktor Euro info korespodentnog centra BiH Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Senad Hromić. U VTKBiH održan je Info dan za kompanije o temi "Horizon 2020 - mogućnosti finansiranja inovativnih proizvoda i usluga za mala i srednja preduzeća iz BiH”. "Cilj nam je ovaj program približiti firmama i objasniti na koji način aplicirati, koje uslove treba ispuniti, te da prenesemo najznačajnija iskustva u procesu apliciranja", izjavio je Hromić.  Dodao je da se program sastoji iz tri tematske cjeline - izvrsna nauka, društveni izazovi i industrijsko liderstvo.

 

"U tim oblastima program djeluje, a postoji i poseban instrument namijenjen malim i srednjim preduzećima koji ima budžet od tri milijarde eura. Cilj nam je da se sada fokusiramo na ono što se odnosi na mala i srednja preduzeća. Program traje od 2014. do 2020. godine, tako da je proces apliciranja već počeo", kazao je Hromić dodajući da cijeli program koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH. Nacionalni koordinator za „Horizon 2020“ u Ministarstvu civilnih poslova BiH Ammar Miraščija kazao je da su sredstva koja se nude  namijenjena istraživačkoj zajednici, odnosno svim institucijama koje imaju istraživački potencijal i kapacitet te srednjim i malim preduzećima, te da je intencija da se pokušaju motivirati firme da učestvuju u tom dosad najvećem programu na svijetu za istraživački rad. 

 

"Mi plaćamo "ulaznu kartu", naravno u posebnom aranžmanu koji imamo s Evropskom komisijom u Briselu. Pri tome, 90 posto ove ulazne karte plaćamo iz sredstava za pretpristupnu pomoć (IPA), a 10 posto iz budžeta institucija BiH, a cilj je da ta sredstva koja smo mi uplatili povučemo nazad, kroz projekte", kazao je Miraščija.   Po njegovim riječima, za ovu godinu cijena "ulazne karte" je 1,4 miliona eura. BiH dosad ima tri projekta koja su odobrena, čija je vrijednost više od 300.000 eura.  "Jedan projekat je akcija koordinacije podrške i odnosi se na noć istraživača koja se održava zadnjeg petka u septembru i ove godine je to održano simultano u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, a druga dva su istraživačko-razvojni projekti u koje su uključene naše institucije", dodao je Miraščija. 

 

Prezentirani su primjeri uspješnih projekata u okviru Okvirnog programa 7 za istraživanje i razvoj (FP7 2007-2013), kao i iskustva u podnošenju projektnih prijava za Horizon 2020. Kompanija GlobalGPS BH, po riječima direktora Harisa Hadžialića, učesnik je FP7 programa, koji  završava 2017. godine. "Naš je projekat jedan od rijetkih projekata koji je prihvaćen od EU. Inače radimo na satelitskom praćenju ljudi i sredstava na zemlji. Naša iskustva s ovim programom su pozitivna što se tiče rada s EU i negativna što se tiče podrške u BiH", izjavio je Hadžialić. Po njegovim riječima, ovaj program je put u Evropu i definitivno velika šansa za mala i srednja preduzeća u BiH.