29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Decembar 2014 06:22

Lana Bavčić

Zeničanka Lana Bavčić je na čelu Mladih Sindikata trgovine BIH. Bivši je radijski voditelj, te zaposlenik u oblasti trgovine, član nekoliko nevladinih organizacija i udruženja, organizator nekoliko važnih skupova, uključujući Šareni pazar I, lani u centru Zenice.  Za početak smo je pitali da nam predstavi ST BIH, te pojasni otkud da se jedna mlada osoba angažuje u sindikatu. 

 

Bit ću slobodna da prije nego što odgovorim na vaša pitanja, da citiram uvaženu predsjednicu STBiH, Mersihu Beširović koja kaže ovako:“ STBiH je sindikat hrabrih, odlučnih i snažnih!“ To je i moj odgovor na Vaše pitanje zašto baš Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti. STBiH je jedini sindikat u Bosni i Hercegovini koji je svoja vrata otvorio mladim ljudima. Upravo ova rečenica govori o tome da je STBiH pravo mjesto za mlade ljude iza kojih će stajati upravo hrabri, odlučni i snažni ljudi. Nažalost veliki broj mladih u BiH ne shvata da na osnovu volonterskog rada u nevladinom sektoru mogu steći određeno znanje i vještine koje mogu iskoristiti na budućem radnom mjestu. Mladi moraju prepoznati  STBiH kao mjesto gdje će dobiti priliku za nova poznanstva, znanja i vještine. Moraju znati da su vrata STBiH uvijek otvorena za mlade ljude koji žele stvoriti bolju budućnost tako što će poznavati svoja radna prava i obaveze kako bi postali odgovorni a ujedno i osvješteni radnici.

 

Kako djelujete? Kako sindikat može učiniti da položaj zaposlenih, pogotovo mladih, bude bolji?

 

Mladi STBiH djeluju u pet regija a to su regija Tuzla , regija Sjeverozapad, regija Hercegovina, regija Sarajevo i Centralna Bosna. Ponosna sam predsjednica mladih STBiH već  dvije godine. Danas mi trebamo sindikatu, sutra će sindikat biti tu za nas. Kada mladi promijene svoj status u zaposleni, tada se postavlja pitanje da li sindikati mogu zaštiti prava mladih radnika, jer su upravo oni izloženi iskorištavanju na radnom mjestu. Naravno da je moguće da sindikati štite prava mladih radnika ali prije svega, neophodno je da radnici postanu članovi sindikata. Da se na vrijeme informišu i edukuju kako bi ,ako dođe do problema na radnom mjestu tj do kršenja njihovih prava, znali na koji način reagovati i koje korake napraviti.  Jednostavno nije realno da radnici zahtjevaju da ih sindikati štite, a s druge strane ne žele da se učlane, ne žele da plaćaju simboličnu članarinu od nekoliko KM.  Drugi uslov za uspješan odnos između sindikata i članova jeste masovnost, važno je da veliki broj radnika budu članovi sindikata, te da se time podržavaju i djeluju ujedinjeno jer samo tako je moguće ostvariti neke promjene. Jer onoga trenutka kada vi krenete u susret sindikatu i sindikat će krenuti u susret vama.

 

Organizator ste Šarenog Pazara II. možete li ga predstaviti. Uskoro je u našem gradu. 

 

Projekat na kojeg smo izuzetni ponosni jeste Šareni Pazar. Pazar je koncipiran kao jednodnevno događanje, s bogatom ponudom i vintage i novih, dizajnerskih komada odjeće, obuće, nakita, stripova, ploča i sličnog.  Smatramo da bismo realizacijom ovog projekta pružili mogućnost kreativnim i aktivnim mladim ljudima da pokažu u što oni ulažu svoje slobodno vrijeme i kreativnost. Prošlogodišnji Šareni Pazar je izuzetno dobro prihvaćen kako od strane naših građana tako i od samih učesnika. Prvobitna ideja i jeste bila da ovo ne bude samo jednokratni  projekat nego da Šareni Pazar bude prepoznatljiv kao najšareniji događaj u našem gradu jer ništa slično se nije do sada ni organizovalo. Veliko je zadovoljstvo omogućiti kreativcima da pokažu svoj rad, da se međusobno upoznaju te da naravno i zarade nešto novca od prodanih radova. Mailove koje mi dobijamo kao organizatori te riječi zahvale od strane naših učesnika jednostavno su nešto što se ne može riječima izraziti. Često nam ne vjeruju da ne tražimo ništa zauzvrat osim njihovog dolaska i maximalnog zalaganja da i ovaj Pazar prođe jednako uspješno kao i prošlogodišnji.

lanabapaz01

 

Povezani članci (by tag)