28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Novembar 2014 21:17

Promovisana knjiga don Ledića

Promocija knjige „Povijest religija“ u amfiteatru KŠC-a Sveti Pavao u Zenici -  Večeras je u Zenici održana promocija knjige „Povijest religija“ autora dr.sc. don Ante Ledića. Obrađena je povijest ljudskog vjerovanja od davnih vremena do današnjih dana, uključujući i monoteističke i sve druge religije. Sadržano je ono najbitnije o religijama svijeta sa kojima se najčešće susrećemo kao i oni fakati koji su ili zaboravljeni ili o kojima manje znamo.


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Autor je naglasio: materijal sam sakupljao dugi niz godina, kao profesor istoimenog predmeta koji učenici KŠC-a imaju u sedmom razredu osnovne škole i u trećem razredu Gimnazije. Budući da ima mnogo knjiga, brošura, disertacija, članka o religijama, međutim nemamo to na jednom mjestu. Bilo je jako teško predavačima a pogotovo učenicima doći do određenih saznanja i pripremanja za ispit. Tako sam ponukan tom činjenicom da bismo trebali imati jednu knjigu u kojoj će biti najosnovnije ili sažetke svake religije, odlučio sam prikupiti materijale. Nakon mog postdiplomskog studija sam sve to koncipirao u jedno djelo koje se zove: Povijest religija. Vjerujem da sam odgovorio na sva ona pitanja koja susrećemo ne samo kroz nastavu, nego općenito životna pitanja: kako tko vjeruje, zašto, načela pojedinih religija. Naglašavam da nisam stavljao svoja osobna mišljenja nego samo fakte. Čitatelji će tijekom čitanja vidjeti koliko se religije prožimaju, koliko se nadovezuju, nastavljaju jedna na drugu, gdje su im korijeni, kako su se širile, i tako dalje.  Pedagoško vijeće naših škola je reklo da je ovo preporučena literatura, nije udžbenik u smislu da je obligatoran. Zapravo, radi se o jednoj svojevrsnoj maloj religijskoj enciklopediji. Mislim da će u njoj svatko moći pronaći teme za sebe. Izdavač je Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije. 

 

Jedan od recenzenata i promotora, prof. dr.sc. Željko Škuljević, na pitanje kako je tekao dijalog filozofa i teologa odgovorio: Projekti ovakve vrste gdje se pored konfesionalnog vjeronauka, zagovara uvođenje kao redovnog predmeta Kulture ili Povijesti religija, koji bi bio obavezan i kojeg bi trebali slušati svi. Znači, ovo nije teološka knjiga nego se razmatra fenomen religije kao kulturno-povijesni fenomen. Ovakva knjiga otvara ono što je najvrednije, najesencijalnije po meni, tako sam naslovio i svoju recenziju: razgovor religija. 

 

Moderator programa, prof. Nataša Škuljević, te ostali recenzenti mr. don Ivica Mršo i prof. dr. dr. Lidija Pehar su prisutnima iznijeli svoja viđenja ovog kapitalnog djela. Prisutni su nakon promocije mogli kupiti knjigu po cijeni od 20KM, napominjemo da će se  dio prihoda od prodaje uplatiti na račun našeg bolesnog sugrađanina, Filipa Blaževića.

 

Tekst i fotografije: Draženko Jurišić


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

O autoru knjige Povijest Religija, don Anti Lediću.

Don Anto Ledić je rođen 1967. godine na Kupresu, gdje je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju za odgoj klera u Dubrovniku. Studirao je na Vrhbosanskoj teološkoj školi u Sarajevu, diplomirao pri zagrebačkom Teološkom univerzitetu, magistrirao na Pedagoškom fakultetu u Zenici, a 22.1.2014. doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Trenutno zaposlen kao ravnatelj KŠC-a "Sveti Pavao" u Zenici.

Poziv svećenika vrhbosanske nadbiskupije obavlja od 1993. godine kada je bio u Sarajevu gdje je službovao tri godine, nakon čega odlazi u Žepče, osam godina je bio u Solakovoj Kuli i Obrima kod Konjica, obavljao je i funkciju ravnatelja Katoličke škole u Konjicu, nakon čega odlazi u Travnik, a posljednjih osam godina na funkciji je ravnatelja u Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" u Zenici.

Dobio je 20.marta 2014.godine Nagradu Zenice za širenje međureligijske saradnje i tolerancije, za rezultate postignute u sportu i humanitarnom radu, te odgojno-obrazovnim i kulturnim aktivnostima. 

Tako su Zenica i Zeničani pokazali koliko vole i cijene ovog humanistu, sportistu, ljudinu, koji je uvijek gledao kako pomoći drugima. Don Anto je i predsjedavajući zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju, koji je realizovalo niz humanitarnih akcija.

Dizanje tegova je jedna od njegovih ljubavi, u kojoj je veoma uspješan. Don Anto je višestruki prvak BiH u seniorskoj konkurenciji (sedmorostruki) i veteranskoj (11 puta), tri puta apsolutni prvak BiH, tri puta proglašen sportistom veteranom godine SBK-a, a jednom za najboljeg trenera. Dobio je i zahvalnicu Sportskog saveza Zenice za sportski angažman. Počeo je trenirati dizanje tegova 1998.godine, sa trenerom Vladimirom Jerkovićem. Dvije godine kasnije imao je prvo takmičenje.

O počecima sportske karijere, u jednom intervjuu, izjavio je:

„Počeo sam sportsku karijeru u Klubu dizača tegova Konjic. Dolaskom u Travnik obnovio sam rad tamošnjeg kluba i pune četiri godine trenirao u tom klubu i nastupao za njega. U to vrijeme sam imao zaista dobre uspjehe. Rado se sjećam lijepih trenutaka provedenih u Konjicu. Natječem se kada mi moje vrijeme dopušta i mogućnosti, a to je tri-četiri takmičenja tokom sportske sezone“, naglašava don Ledić.

Godina 2013. bila  je itekako uspješna na sportskom planu za don Antu Ledića. Osvojio je dvije zlatne i srebrenu medalju. Bio je drugi na seniorskom državnom, a prvi na veteranskom državnom prvenstvu, te na još jednom takmičenju. Bio je jedini predstavnik BiH 2012. godine na Svjetskom prvenstvu veterana u ukrajinskom gradu Ljvovu, gdje je bio osmi u kategoriji do 94 kilograma od 12 takmičara sa podignutih 205 kilograma u biatlonu. Na SP-u za veterane je nastupilo 579 takmičarki i takmičara starijih od 35 godine iz 46 zemalja, a don Anto Ledić je bio jedini predstavnik BiH. Putovao je u Ukrajinu bez trenera i pratnje, na prijedlog reprezentativca Portugala i rivala Antonia Frade, trener njihove selekcije Joao Paulo prihvatio se posla, te je zagrijavao i izvodio na podij don Ledića, a cijela ekipa Portugala navijala za njegov što bolji rezultat.


E. Imamović za Zenicablog


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU