28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Novembar 2014 01:32

Kako do lažne diplome ili rada

Svjedočanstvo iz srednje škole ili fakultetska diploma, seminarski, magistarski, pa čak i doktorski rad, mogu se kupiti na "crnom tržištu znanja", a gotovi radovi nude se iz svih naučnih oblasti, s obzirom na to da na fakultetima rijetko otkrivaju takve prevare. Falsificiraju se diplome ne samo visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta, već i najuglednijih univerziteta. Stotine takvih oglasa mogu se naći na internet-portalima u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Hrvatskoj.

 

 

Kako nam je kazao glavni federalni inspektor za obrazovanje Aldin Međedović, u fregmentiranom obrazovnom sistemu u BiH javlja se prostor za zloupotrebe, što ukazuje na potrebu snažnijeg angažmana vlasti i inspekcijskog nadzora te reformi visokog obrazovanja, kako bi se takve stvari spriječile.

 

- Prošle sedmice obratili su nam se iz MUP-a Tuzlanskog kantona, Policijska stanica Srebrenik, tražeći od nas da provjerimo vjerodostojnost jedne diplome. Budući da je izdata na Univerzitetu u Sarajevu, kontaktirali smo ih i sada smo u fazi utvrđivanja je li riječ o validnom dokumentu ili falsifikatu - kazao je Međedović. Iz Federalnog ministarstva obrazovanja (FMON) od početka godine registrirali su šest nevjerodostojnih obrazovnih isprava.

 

- Jednu provjeru radili smo na zahtjev Ministarstva prosvjete Crne Gore, a provjere smo radili i za "Zagrebački holding", jer su im prilikom zapošljavanja priložene sumnjive diplome. Kandidati su navodili da su srednju školu završili u Sarajevu, a ustanovili smo da nisu. Najviše nevažećih diploma evidentirali smo 2009. godine, čak 16, a 2011. imali smo 11 takvih slučajeva - kazali su nam iz Ministarstva. Profesori na nekim sarajevskim fakultetima koje smo kontaktirali kazali su nam da znaju da postoje oglasi za prodaju akademskih radova, ali tvrde da nisu imali iskustvo sa studentima koji su koristili takve usluge. U jednom oglasu na koji smo naišli navedeno je da je on zamišljen kao "projekt koji treba omogućiti srednjoškolcima i studentima lakšu i bržu izradu".

 

- Nakon višegodišnjeg iskustva i uspjeha u pisanju radova, želja nam je bila da naše usluge približimo što većem broju korisnika. Svi naši radovi su originalni, nisu kopirani ni tuđi. Izrađujemo ih u saradnji s vama - stoji u ovom oglasu. Uz takve oglase mogu se naći i komentari studenata. Među njima je i onaj studenta iz Banje Luke, koji je napisao da je uz pomoć naručenog seminarskog rada dobio desetku na fakultetu. Objasnio je i da je rad naručio jer je bio prezauzet izlascima pa nije imao vremena da ga sam pripremi. U razgovoru s ponuđačima intelektualnih usluga uvjerili smo se da je moguće pregovarati o svim detaljima, uključujući i cijenu. Osoba koja je ostavila svoj kontakt, a koja se predstavlja kao Vesna, kazala nam je da je uspjeh zagarantiran s radovima koje prodaje. Ističe da su njene cijene među najnižim na tržištu, prilagođene standardu studenata.

 

- U protekle tri godine napisala sam oko 200 radova. Tokom procesa pisanja naručilac i autor u pravilu ne dolaze u direktni kontakt, već informacije i materijale razmjenjuju e-mailovima i porukama - pojasnila nam je ona. Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvojice bivših uposlenika javnih službi u Distriktu zbog sumnje da su nabavili i u svrhu zapošljavanja upotrijebili falsificirane diplome o završenoj srednjoj školi. Sudski postupak i istraga vođeni su protiv Petra Jurčića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FbiH i direktora "Hypo Alpe Adria banke" sa sjedištem u Mostaru, zbog posjedovanja lažne diplome Ekonomskog fakulteta u Beogradu. I Šaban Nurić iz Gračanice se na osnovu lažne diplome zaposlio na više privatnih univerziteta u BiH i regionu.

 

Cijene usluga

 

15-250 KM esej i maturski rad

1.000 KM seminarski rad

5.000 KM doktorski rad

50 KM ocjena u srednjoj školi

200-300 KM ispit na fakultetu

 

AVAZ