16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Novembar 2014 22:03

Tragedija i smrt u Babićima

Osamnaestogodišnji Amar Kovačević se ugušio, a njegov amidžić Elvedin (32) je izgubio svijest i zadobio povrede u tragičnom događaju preksinoć kasno u Babićima, udaljenom selu, tridesetak kilometara od centra Zenice.  Posjetili smo porodice i rodbinu stradalih mladića. Svi u selu su u šoku i ne mogu vjerovati kako je splet nesretnih okolnosti uzrokovao smrt mirnog mladića iz ovog sela. Selo teritorijalno pripada Orahovici, uokviru područja Nemile, te je tokom ove godine dvaput stradalo u poplavama i klizištima. 

 

- Amar i Elvedin su amidžići i komšije. Čuli su se preko "fejsbuka" i dogovorili da se nađu u garaži ispred kuće. Tamo su ušli iza 21 sat. Po zvuku motora se čulo da su povremeno palili motor "lade samare" u kojoj su se nalazili. Oko 22.30 sati Elvedinovoj supruzi, koja je u devetom mjesecu trudnoće, bilo je čudno što ne izlaze iz garaže i krenula je da ih potraži. Kad je otvorila garažna vrata vidjela ih je obojicu kako leže pored auta, priča nam njihov rođak, koji je prvi priskočio u pomoć na povike Elvedinove supruge. 

 

Ubrzo je Elvedin došao svijesti, ali je nažalost bilo prekasno za Amara. Prema onome što su ukućani vidjeli, oni su bili u zatvorenom automobilu, dok se zbog povremenog paljenja motora u garaži nakupila velika količina ugljen monoksida. 

 

- Kad smo došli, automobil je bio ugašen, što znači da ih je ošamutilo kad su izlazili iz vozila. Amar je pao nazad u stražnji dio garaže i njegova pluća nisu izdržala, dok je Elvedin bio kod ulaznih varata i sigurno mu je doticao svjež zrak izvana, kažu ukućani. Nesretni osamnaestogodišnjak se nedavno vratio sa privremenog rada u Sloveniji, gdje mu se i sada nalazi otac. Završio je za montera gradnje i posao je potražio van BIH. Nakon tri mjeseca vratio se u rodno selo, tražeći posao da bude uz majku i dvije sestre. Preživjeli rođak Elvedin je oženjen, ima jedno dijete, a supruga je u devetom mjesecu trudnoće. Po nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva Zeničko - dobojskog kantona obavljen je uviđaj, a garaža je privremeno zapečaćena. Sve detaljne okolnosti biće utvrđene tokom istrage. Ukućani stradalih su nam potvrdili da su tokom jučerašnjeg dana u dva navrata davali iskaze u policiji i Tužilaštvu. 

 

DNEVNI AVAZ