18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Oktobar 2014 23:15

Socijalni dan u BiH

Danas se širom Bosne i Hercegovine u ukupno 63 grada održava osmi ‘Socijalni dan’ u kojem više od 1000 srednjoškolaca dobija privremeni posao na jedan. ‘Socijalni dan’ podržale se mnoge javne institucije I kompanije, te tako omogućile svakom učeniku da zaradi dnevnicu od 20 KM koja će biti uplaćena u Socijalni fond. Iz tog fonda finansirat će se projekti koje sami srednjoškolci poslije odaberu. 

 


Cilj ovog projekta koji organizira Udruženje 'Infohouse'  je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Ovo je za mlade ljude iz cijele BiH rijetka prilika kojima se pruža da steknu radno iskustvo.


U okviru projekta „Volontiraj-kreditiraj“ kojem je glavni cilj „jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanje vlastitog statusa u cjelini“ grupa od deset srednjoškolaca je volontirala u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona.

 

 

Sa pomoćnicima ministra i stručnim saradnicima oni su razmijenili informacije o sadržini i osnovnoj namjeni projekta, a pokazali su zanimanje za djelatnost ovog ministarstva. Jedna grupa je dio vremena predviđenog za volonterski status provela u Zavodu za veterinarstvo, a ostali učesnici su obišli službe resornog ministarstva. Bio je ovo zanimljiv susret profesionalaca i volontera koji je bio usmjeren na ostvarivanje jednog od osnovnih ciljeva projekta „Volontiraj-kreditiraj“ a to je uspostavljanje kontakta između sadašnjih i budućih djelatnika.

 

U osnovi ovog dana volontiranja koji ima prvenstveno manifestacioni karakter , učenici srednjih škola su imali priliku, bez obzira na školu koju su izabrali, razgovarati o poslovima koji maju perspektivu . U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su imali šta ćuti i saznati, posebno kada je u pitanju budućnost u oblasti poljoprivrede koja posljednjih godina intenzivno mijenja generalnu sliku djelatnosti Zeničko-dobojskog kantona koji je slovio kao primarno industrijski, a sada se , kao lider u malinarstvu, peradarstvu i gljivarstvu sve više ističe kao poljoprivredni.