29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Oktobar 2014 14:51

Formiran Savez poslodavaca ZDK

 Na osnivačkoj skupštini Saveza udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, koji čine članstvo sedam registriranih općinskih udruženja s područja kantona, za predsjedavajućeg je izabran Maid Buljubašić iz Udruženja poslodavaca općine Doboj - Jug, a za predsjednika Upravog odbora Mladen Perić iz udruženja općine Zenica. 

 

Osnovna namjera članova udruženja poslodavaca iz općina Zeničko-dobojskog kantona, koji su pristupili formiranju Saveza udruženja poslodavaca ZDK-a, jest da postanu partner Vladi ZDK-a i sindikatima u poboljšanju poslovnog okruženja u Zeničko-dobojskom kantonu. 

 

Poslodavci smatraju da je jedan od razloga za lošu situaciju u realnom sektoru i neadekvatan položaj poslodavaca u procesima pregovaranja i odlučivanja kada je u pitanju privreda, koja ima tendenciju stagnacije. 

 

- Ideje i stav poslodavaca je bio da se želimo udružiti u jednu asocijaciju  poslodavaca svih općina na ravnopravnoj osnovi. Naša želja je da ne dozvolimo više niti jednoj vladi da uime nas imenuje predstavnike u ekonomsko-socijalna vijeća i da raspravlja o privredi bez nas, te da nas prihvati kao partnera, jer iza nas stoji nekoliko hiljada radnika i nekoliko stotina firmi. Također da ne dopustimo da neke neformalne grupe, od dvije-tri firme, se registruju, koristeći i zloupotrebljavajući zakon o udruženjima građana da se registruju kao nekakva kantonalna udruženja. Mi smo da okupimo udruženja i takva da nas vlada i vlast prihvati kao partnere u odlučivanju o radnopravnim statusima i svemu vezanom za privredu - rekao je za Agencija FENA, Emir Akvić, predsjedavajući Udruženja poslodavaca Zenice. 

 

Poslodavci iz općina Zeničko-dobojskog kantona smatraju da je pravi trenutak, ali i vrijeme da vlasti, poslodavci i sindikati počnu saradnju radi rješavanja nagomilanih problema u privredi. Na skupštini je istaknuto da će samo saradnjom i dogovorom vlasti, poslodavaca i sindikata moguće biti povećati zapošljavanje, stati 

ukraj sivoj ekonomiji i  privući domaće i strane investitore u Zeničko-dobojski kanton.