18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Oktobar 2014 19:21

Istraga o tragediji u Raspotočju

Danas je tačno 51 dan od posljednje velike rudarske tragedije koja se dogodila 4. septembra oko 16 sati u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Četvorica rudara ugušila su se metanom, a petog je zatrpala masa obrušenog materijala. 

 

Kako je za „Avaz“ potvrdio glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović, nalaz koji je on uradio sa svojim saradnicima inspektorima bit će upućen u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona početkom naredne sedmice, najvjerovatnije već u ponedjeljak. 

 

- Niti o jednom segmentu ili ocjeni ne mogu vas upoznati prije nego izvještaj dospije u Tužilaštvo - tvrdi Duranović.  U samoj jami Raspotočje, nakon prekida rada, u toku je djelimična proizvodnja. O samom stanju jame i radnog angažmana Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, kaže kako je najbitnije da su svi rudari zbrinuti. 

 

- Dio rudara koji su u Raspotočje došli nakon umanjenja posla u Stranjanima vraćen je gore. Dio je prebačen u Staru jamu, treću iz sastava rudnika, a dobar dio ostao je u Raspotočju. Ovdje se proizvodnja obavlja u nižim poljima, do 400 metara, a dio rudara je angažiran na pripremi hidrauličnog čela - kaže Oruč.  I on i Duranović tvrde da se rudari ni pod kojim okolnostima ne upućuju u zatvoreni dio jame, gdje se dogodila nesreća, te da tamo sigurno neće biti nastavka proizvodnje.  Kako saznaje „Avaz“, istragom je utvrđeno da je nesreća u Raspotočju u kojoj je poginulo pet rudara splet nekoliko nesretnih okolnosti koje su uzrokovale posebno teško stanje. 

 

- Istovremeno zatrpavanje ulaznog i izlaznog hodnika, međusobno udaljenih 35 do 40 metara, je nesretna okolnost i prava rijetkost u rudarskim nesrećama uzrokovanim „gorskim udarima“. Obrušavanje više hodnika nije rijetkost, ali da baš „udari“ na obje moguće odstupnice, to se izuzetno rijetko dešava - kaže naš sagovornik uključen u istražne radnje.  Prema nalazima, uništavanje svih vidova komunikacije i dovoda zraka uzrokovano je jednim od najjačih „gorskih udara“ u historiji ovog rudnika. Da li nalaz vještaka i rudarskih inspektora navodi i eventualnu odgovornost nadležnih za sada nije bilo moguće saznati. 

 

- Pucanje i pomjeranje slojeva kamena, zemlje i uglja uslijedilo je zbog eksploatacije uglja, čijim iznošenjem se stvarala šupljina u utrobi zemlje, a gornji slojevi su nastavili sve jače i pritiskati zidove prostorija u rudniku. Iako se očekuje da opasnost pod zemljom prijeti samo s plafona, u ovom slučaju „pod se podigao“, jer se bukvalno slomila zemljano-ugljena ploha ispod Raspotočja. To uzrokuje prave detonacije koje su zaglušujuće i pod zemljom zvuče mnogo zlokobnije. Ove godine dogodila su se dva veća i desetak manjih zatrpavanja. Nedavno je rudar s „bušilicom“ zatrpan, desetak sati je bio odsječen, a nekoliko dana ranije rudar je ostao zatrpan šest sati i izašao je s višestrukim lomovima, a 30. marta povrijeđeno je 11 rudara - podsjeća naš izvor. 

 

avaz