23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Oktobar 2014 20:18

Milica Petrović

Baviti se planinarstvom nikada nije kasno. To dokazuju mnogi ljubitelji prirode koji se aktiviraju planinarenjem u trećej životnoj dobi. Tako je prije pet godina po nagovoru kčerke Jelene i njenih prijatelja Mire, Harisa i Nermina, Milica Petrović učlanila u PD „Tajan“ Zenica. Kako kaže da je gledanjem mnogih TV emisija o planinarstvu imala želju da stavi rusak na leđa pa zajedno sa planinarima ide u osvajanju planinskih vrhova, da boravi u prirodi, da stekne nova poznanstva sa planinarima.


Po samom učlanjenju u Tajan odmah se aktivirala i pstala jedan od redovnih aktivnih članova. Prvi zvanični odlazak u planinu je bio Lisac, nadomak Zenice i posjeta planinartskom domu Lisac koji je je oduševio sa svojim postojanjem u prirodi. Kako kaže da živi u Zenici a nikada nije imala prilku da obiđe planinu Lisac i da posjeti planinarski dom Lisac. Od prve posjete planinarskog doma kojeg je odmah zavoljela ne može je ništa odvojiti, jer kako nema mjesec u godini a da ga ne posjetim sa svojim planinarima.

 

Sa članovima društva obišla je mnoge BH vrhove, Vlašić, Cincar, Bjelašnica, Trebević, Zelengora, Maglić, Tajan,... a posjete planinarskim društvima su joj najdraže gdje stjeće nova prijateljstva. 

 

Kako kaže sve vrhove koje sam osvojila i posjete drugim planinarskim društvima ostaju zapisane u planinarskom dnevniku kojeg redovno vodim i kojim se hvalim suprugu Mirikoji iz zdravstvenih razloga ne može ići u prirodu i djeci koji joj daju punu podršku u druženju sa planinarima.

 

Da je Milica aktivan član društva dokazuju mnoge društvene zahvalnice i priznanja. Ovo malo vremena kolIko je član društva za svoje aktivnosti na prijedlog društva dobila je priznanje od PSBiH bronzanu počasnu značku.

 

Da se redovno odaziva na društvene manifestacije i akcije i planinarske pohode dokazuje učešćem u tradicionalnoj društvenoj manifestaciji „Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba“ gdje se organizuju svake godine četiri planinarska pohoda.Učestvujući u ovim pohodima društvo joj je dodijelio društvenu nagradu „Tajanovo srce“ koje se dodijeluje učesnicima koji učestvuju u svim pohodima u posljednje četiri godine. Milica je prvi učesnik ove manifestacije koja je dobila ovo priznanje.

 

Nadamo da će Milicu poslužiti zdravlje pa da i dalje obilazi planine i da uživa u druženju sa planinarima, prirodom i obilasku kako kaže najdraže planine Lisac i boravaka u planinarskom domu Lisac gdje se osječa kao u svojoj kući. 

 

Zato poziva zeničku omladinu i građane Zenice da izađu prirodu, da druženjem sa planinarima provedu svoje slobodno vrijeme u prirodi. 

 

Sekretar društva Bernadin Kapo