29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Oktobar 2014 02:36

Ašćinica u Čaršiji

Kada pređete Kameni most prema ulazu na pijacu sa desne strane možete primjetiti malu ašćinicu. Iako izgleda mala ima bogatu tradiciju dugu oko 80 godina. Osnovao ju je Kasim Imamović. Kasim je tada bio maloljetnik te je registrovana na ime njegove majke Munire i tek će je 1935. registrovati na svoje ime. Jedna od prvih ašćinica u Zenici je imala tada školovanog kuhara - Kasim je imao diplomu izdatu 1928. od mentora Smaila Tatarevića iz Travnika koji je završio svoj zanat kod vezirovog kuhara.

 

Dozvola za rad. Tada se ašćinica nalazila u
ulici Kralja Petra

Radnja je imala prve keramičke pločice u gradu ljepljene jajima. Opstajala je dugi niz godina i kroz mnoga vremena zahvaljujući predanosti poslu svih vlasnika i radnika u radnji. Sadašnji vlasnik je Senad Bakšić kome je Kasim bio punac i koji će uskoro predati radnju svojim sinovima.

Diploma Kasima Imamovića.




Na uglovima kopije diplome sa slike vidljiva su dva natpisa: "Svaki zanat zlata vrijedi" i "Bez muke nema nauke" ispisani ćirilicom. Te dvije rečenice odražavaju tadašnji sistem vrijednosti za radnike i zanatlije i stavljaju obrazovanje i školovanje na vrh društvenog dometa ljudi. Obrazovanje se cijenilo i teško sticalo te su ovakve diplome otvarale mogućnost za dobar posao. Obe rečenice su duboko ušle u mudre misli starijih generacija i sigurno ste ih od njih čuli.

U ašćinici možete naručiti pite, kolače, pečenu piletinu, kuhane kukuruze u sezoni i odnedavno doner. Cijene su kao i svigdje u gradu.

Sigurno je da će ova ašćinica još dugo godina raditi i biti dio zeničke čaršije.

 

PREUZETO SA ULICAMAMO

LINK: http://www.ulicamamo.com/2014/10/ascinica-u-carsiji.html 









 
Senad Bakšić