19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 03:47

Opasnost: nelegalni priključci

Pored nelegalnog priključenja na sistem gradskog grijanja, veliki problem predstavlja i bespravna ugradnja kombinovanih bojlera na cijevne razvode. Prema saznanjima  “Grijanja”, na mrežu je trenutno bespravno priključeno oko 3.000 bojlera. Osim što smanjuje kvalitet grijanja, posebno u kupatilima, bespravno priključenje bojlera može biti veoma štetno i opasno za zdravlje.

 

- U instalacijama daljinskog grijanja cirkuliše industrijska voda koja je hemijski tretirana u pogonima proizvođača toplotne energije, "ArcelorMittal"-a. U slučaju kvara ili pucanja cijevnog registra kombinovanog bojlera, voda iz instalacija grijanja može dospjeti u vodovodnu instalaciju i tada su posljedice nesagledive. Naša tehnička služba će svima koji prijave kombinovani bojler dati tehničku podršku na demontaži već ugrađenih bojlera. Pomoć također očekujemo od odbora etažnih vlasnika i predsjednika kućnih savjeta kao i stanara,- kaže direktor JP Grijanje Kasim Sarajlić.

 

Hemijskom analizom na Institutu “Kemal Kapetanović” voda iz sistema daljinskog grijanja proglašena je kao izuzetno štetna po živi svijet, ali je, dodaje Sarajlić, bezopasna za ljude i okoliš sve dok je u sistemu i ne miješa se s pitkom i vodom za higijenu.