19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Septembar 2014 20:58

Cijena goriva ne pada

U ovoj zemlji malo šta štima kako treba pa tako i kretanje cijena goriva u maloprodaji na našim benzinskim pumpama, širom Bosne i Hercegovine. U našoj zemlji se strogo prati kretanje cijena na svjetskom tržištu i rafinerijama kada dolazi do poskupljenja i podizanja cijena, međutim kada treba te cijene da padaju tada nastaje muk i ne dolazi ni do kakve reakcije.

 

Odgovornost za visoku cijenu goriva na maloprodajnim pumpama koju plaćaju građani mogli bismo prebaciti na samu vlast u BiH. Prije svega zato što na nivou BiH, entiteta  ne postoji zakonsko ograničenje marže koju vlasnici benzinskih pumpi mogu da uzimaju po prodatom litru goriva. Kao razlog zašto nemamo sličnog zakona ni na državnom ni na entitetskom nivou jeste lobi .Naši korumpirani političari koji su na vlasti radi svojih ličnih interesa, stavljaju interese građana na neko drugo mjesto, tako da mi obični građani zbog te neke koverte ispod stola plaćamo skuplje gorivo nego što bi trebali da plaćamo. Agencija za zaštitu potrošaća također ne obavlja svoj posao kako treba ( ako ga ikako obavlja ) i svojim (ne)radom podstiču ovakvo stanje.

 

Razlog zašto ovo sve pišem jeste upravo kretanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i rafinerijama u posljednih godinu dana. Cijena sirove nafte prije 12 mjeseci je iznosila preko 110 dolara po barelu ( 159 litara ).  Tada je cijena goriva u BiH u maloprodaji iznosila oko 2,40 zavisno od vrste goriva. Danas je cijena sirove nafte dostigla svoj najveći minimum u posljednih 16 mjeseci i iznosi ispod 92 dolara po barelu. To znači da je cijena u posljednih godinu dana pala 15 %. Međutim cijena na našim pumpama je pala nekih 5 feninga  ili je ostala ista. Gdje se izgubilo tih 15 %. Tih 15%  bi spustilo cijenu ispod 2 KM , što bi itekako značilo za obične građane koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

 

Siguran sam da ovaj tekst neće puno piti vode ali hoću da građane upoznam da plaćamo cijenu daleko veću od one koju bi trebali da plaćamo. Nadam se da će nam poslije oktobarskih izbora doći neko ko će već jednom da stane ukraj naftnom lobiju u BiH i da zaštiti svoje građane. Hvala na oduzetom vremenu, nadam se da nije uzalud.

 

S poštovanjem:

 Dipl.ecc. Hodžić Haris/visoko.co.ba