29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 17:31

Video+foto:pod zemljom 34 rudara

 Prava drama odvijala se ispred rudnika Raspotočje u Zenici nakon što se danas u popodnevnim satima zbog snažnog zemljotresa dogodio "gorski udar" u kojem su povrijeđena dvojica rudara, a prema zvaničnim informacijama pod zemljom su zarobljena 34 komorata. 

 

 

POGLEDAJ FOTO GALERIJU

 

Dvojica povrijeđenih rudara, Muhamed Hećimović i Muris Tinjić, prebačeni su odmah u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su im ljekari ustanovili povrede glave, leđa i trbuha. Tinjića je odbacila detonacija, dok je Hećimović bio zatrpan i uspio se sam izvući i potražiti pomoć. Nakon prvih saznanja da su pod zemljom ostali zatočeni rudari druge smjene, njih osam, u krugu jame Raspotočje zavladalo je haotično stanje i nastala je prava drama, ispred kapije stigli su članovi porodica zarobljenih rudara i s nevjericom na licu iščekivali informacije o svojim najmilijim. 


pogledajte video: 



 

U nekoliko navrata došlo je i do glasnog negodovanja među okupljenim članovima porodica zbog toga što im se niko nije obratio i nije saopćio imena zarobljenih rudara kao i zbog činjenice da se nesreće u jami Raspotočje događaju po ko zna koji put.   Također, veliku sumnju među stotinjak okupljenih članova porodica unijelo je i to što se četrdesetak ostalih rudara druge smjene nije pojavljivalo na površinu, nego su bili unutar jame. To je unijelo dodatnu pometnju i nemir među članove porodica ispred kapije koji su sumnjali da su i oni zarobljeni ili da su povrijeđeni. 

 

Njihove sumnje pokazale su se tačnim jer je direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Esad Čivić oko 00.30 objelodanio informacije o tačnom broju zatočenih rudara. 

 

- Zatočena su 34 rudara. Pravi broj saznali smo tek kada je na površinu izašao smjenski poslovođa koji nas je izvijestio o broju odsječenih rudara - kazao je Čivić.  Pored toga, kako smo saznali, odroni do kojih je došlo usljed gorskog udara su veći od 70 metara, tako da će za oslobađanje rudara biti potrebno mnogo više vremena. U međuvremenu je spasilačka ekipa već uveliko pokušavala doći do zarobljenih rudara. Pored rudarske čete za spašavanje zeničkog rudnika, kolege rudari iz Kaknja su prvi pristigli u pomoć i od samog početka radili na otkopavanju i obezbjeđivanju prilaska svojim kolegama.  Večeras nešto prije ponoći stigli su i članovi spasilačke ekipe iz Breze, grupa od 15 rudara. 

Kako je kazao Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU Zenica imao je pozive i iz rudnika Đurđevik, Kreka, Ugljevik...

 

- Najbitniji je dotok zraka. Na trasi tog dijela jamskog hodnika postoje cijevi kroz koje je pojačan dotok zraka, tako da je to olakšavajuća okolnost. U ovakvim situacijama ne čiste se cijeli hodnici nego samo koliko je potrebno da se ljudi izvuku - kazao je Oruč.  Federalni rudarski inspektor Refik Kurbašić u izjavi za naš list je rekao da od trenutka nesreće funkcionira vanredni štab kojim on rukovodi. 

 

Na širem području Zenice danas u 16.28 sati osjetio se zemljotres, koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Zemljotres snage 3,4 stepena zabilježen je 14 kilometara sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a desio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu "gorskog udara" na jednom od radilišta u jami Raspotočje. Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom, u jami se stvorio veliki pritisak i oštećene su jamske prostorije

 

Ispred ulaza je desetine rudara koji očekuju da spasilačke ekipe dođu do zatrpanih rudara.


Rudarima se dostavlja zrak putem cijevi za odvod vode širine 10 cm. Za sada su dva vozila Hitne pomoći napustila Raspotočje. Na širem području Zenice u 16 sati i 28 minuta osjetio se zemljotres, koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar.  

Zemljotres snage 3,4 stepena zabilježen je 14 kilometra sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a desio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu „gorskog udara“ na jednom od radilišta u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja. 

Usljed tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom u jami je došlo do stvaranja velikog pritiska i oštećenja jamskih prostorija, a za sada je jedan rudar prebačen na Odjel za urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica i nalazi se van životne opasnosti.

 

Ove godine u jami Raspotočje zabilježena tri veća 'gorska udara', sva tri uzrokovana zemljotresom koji je pogodio šire područje Zenice. 

Prvi je bio 31. marta, kada je povrijeđeno 11 rudara, a drugi 12. augusta kada je povrijeđeno pet rudara. Jučerašnji 'gorski udar' je treći ove godine prouzrokovan zemljotresima koji su se dogodili samo koju minutu ranije prije 'gorskih udara'. Bilo je još nekoliko slabijih udara, koji nisu zaprijetili rudarima, i koji nisu ostavili veće 'ožiljke' u jamskim prostorijama. 

'Gorski udari' najviše su se osjetili na velikim dubinama na dubinskim kotama preko 700 metara. Tokom ova tri jača 'gorska udara' napravljena je velika materijalna šteta na jamskoj mehanizaciji, grabuljarima, transporterima i transportnim trakama, sistemima podgrada i instalacijama. 

 

POGLEDAJ FOTO GALERIJU