28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 Septembar 2014 12:24

Hapšenja SIPA-e i u Zenici

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH. U toku su lišenja slobode, pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Trenutno se pretresa 17 lokacija, a pod kontrolu je stavljeno 16 osoba.

 

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

 

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo. Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta. Više detalja o akciji bit će saopćeno tokom dana.


U okviru akcije SIPA-e koja se provodi širom BiH i u Zenici su vršeni pretresi i hapšenja na četiri lokacije među kojima je i prigradsko naselje Drivuša, gdje je iz kuće u ulici Sarajevska odvedenMirza Kapić. U Zenici  su hapšenja provedena u naseljima Drivuša, Gradišće i centru grada. Uhapšeni su Eduard Durguti (30), Muhamed Džerahović (34 ) i Mirza Kapić (34).  

 

U okviru akcije "Damask", koju pripadnici Sipe provode danas na 17 lokaciju u BiH, uhapšeno je 16 lica među kojima su vođa vehabija u BiH Husein Bosnić, te Muhamed DŽerahović, Eduard Durguti, Hamda Fojnica i Emin Hodžić, saznaje Srna.

 

Među uhapšenima su Adem Karamuja, Safet Brkić, Ibro Delić, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fikret Zukić, Avdulah Hasanović i Jasmin Jašarević.