19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Avgust 2014 03:12

IKEA: otkud nazivi predmetima

Iako nam se možda čini da svaki proizvod u Ikei ima čudno ime, ono što je još čudnije jeste činjenica da sva ta neobična imena imaju svoj smisao. IKEA je otvorila objekt blizu Zagreba, u susjednoj Hrvatskoj prošle sedmice, pa red je da znate i zašto se njihovi proizvodi zovu kako se zovu. 


Zbog toga što je osnivač kompanije patio od disleksije, on nije želio da svojim proizvodima daje brojeve. Zbog toga je osmislio najuzbudljiviji i najegzotičniji sistem davanja imena proizvodima, piše "Guardian". 


Sofe, stočići za kafu, police za knjige i kvake dobili su imena po mjestima u Švedskoj. Garderoberi, kreveti i namještaj za hodnik svoja imena dobili su po imenima mjesta u Norveškoj, dok su tepisi imenovani po lokacijama u Danskoj. Stolovi za ručavanje i stolice svoje ime imaju zahvaljujući mjestima u Finskoj, dok su stvari za kupatilo imenovane i jezerima i rijekama u Švedskoj. Stvari za kuhinju nose ime po švedskim gramatičkim terminima, dok su stvari za djecu imenovane po sisarima, pticama i prjidevima na švedskom. Police nose imena zanimanja u Švedskoj, a kuhinje imaju imena po začinima, biljkama, ribi, voću i bobicama. Stolice se zovu po muškim imenima u Švedskoj, dok su ženska rezervisana za materijale i zavjese.