16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Avgust 2014 02:03

Kafa iz aparata: da ili ne

Bh. građani sve češće konzumiraju kafu i druge tople napitke iz takozvanih samouslužnih aparata, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Iako je svakodnevno ispijanje kafe sastavnio dio bh. tradicije, koje je nekada znalo trajati i satima, danas se kafa u BiH, barem ona tokom radnog vremena, sve češće pije iz samouslužnih aparata i traje mnogo kraće nego ranije.

 

Na to su utjecale dvije stvari: cijena kafe iz samouslužnog aparata koja zna biti jeftinija i do nekoliko puta od one koju bi platili u restoranu, te kvalitet kafe koja se najčešće ne razlikuje od one koju vam posluži konobar. Mladen Duno, vlasnik firme „Coffee Break“ iz Kiseljaka, koja u više gradova u BiH posjeduje samouslužne aparate za tople napitke renomirane italijanske kompanije „Necta Zanussi“, kaže da se broj samouslužnih aparata na bh. tržištu povećava svake godine, te da je i u ovoj godini njegova firma uvezla nove aparate koje će postaviti na više mjesta u BiH.

 

'' Kada su ovi aparati prvi put došli na bh. tržište, ljudi su imali odbojnost prema njima, ali jasno je da su oni danas jako dobro prihvaćeni kod nas '', kaže Duno. Zanimljivo je to da je su topli napici iz samouslužnih aparata često sigurniji za upotrebu od onih koje sami pravimo, jer skoro svi samouslužni aparati imaju takav sistem sterilizacije da je skoro nemoguće da se u njima pojavi neka nečistoća.

 

''Novi aparati su tako hermetički zatvoreni da je skoro nemoguće da vanjska prljavština dođe u kontakt s napicima. Osim toga, svaki put kada se aparat puni sadržajem, serviser izvrši dodatno čišćenje'', objašnjava Duno. Njegova firma sada je uvezla samouslužne aparate koje u sebi imaju dva mlina, što korisnicima omogućava da biraju između skuplje i jeftinije kafe.

 

'' Iz naših novih aparata možete dobiti standardnu kafu koja košta 0,5 KM a zahtjevnije muštrerije mogu poručiti i neke od najpoznatijih kafa u svijetu poput „Lavazza“, „Julius Meinl“..., koje koštaju 1 KM'', kaže Duno, piše NAP.