28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Avgust 2014 17:51

Cerić: Mudrost je ostati na pravom putu

Svi putevi vode jednom cilju no neki su krivudavi. Mudrost je ostati na pravom putu, putu koji nas vodi ka pravom cilju - rekao je Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, govoreći na javnoj tribini "Mi znamo put", održanoj u srijedu u Narodnom pozorištu u Zenici, u organizaciji Udruženja "Karneol", saopćeno je iz Cerićevog Ureda.


Taj put, naglasio je, omeđen je našim višestoljetnim duhovnim i kulturnim vrijednostima, a to su suživot i tolerancija, kao i nulta tolerancija za nepravdu, korupciju i javašluk jer to su krivi putevi za koje neki misle da ih vode ka pravom cilju.

- Prema tome, kad kažemo da znamo put, želimo kazati da nam je na srcu istina, pravda, poštenje, rad, red te naša borba da sačuvamo zemlju i uredimo državu. Nasuprot tog puta su laž, nepravda, nepoštenje, nemar, neodgovornost - istakao je Cerić.

- Ako bi vas neko upitao šta nam od svega toga najviše treba, odgovor bi bio jednostavan - poštena vlast a to znači da oni koji imaju vlast ne uzimaju što im ne pripada, što bi naš narod rekao, da ne kradu, već da se ponašaju kao domaćini u svojoj kući u kojoj svako ima svoje mjesto, svoju čast i dostojanstvo, u kući u kojoj se svi osjećaju sretno i zadovoljno - dodao je.

Ta kuća, koju zovemo država, naglasio je Cerić, treba one koji znaju put, koji znaju kako biti domaćin.

Cerić je podsjetio na nepravdu i kršenje osnovnih ljudskih prava bošnjačkih povratnika u Srebrenicu, gdje se bošnjačkoj djeci osporava pravo na bosanski jezik, naglasivši da je krajnje vrijeme da se sankcioniraju oni koji uporno nastavljaju s kršenjem ljudskih prava, ali i da se probude one koji bi trebali stati u zaštitu tih prava.