16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 Januar 2013 05:23

Mustafa Cerić na listi 50

 

Kraljevski islamski centar za strateške studije u Jordanu je objavio listu od 500 najuticajnijih muslimana u svijetu, a u top 50 je i dr. Mustafa Cerić. Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Cerić nalazi se na listi među 50 (top 50) najuticajnijih muslimana u svijetu u 2012. godini, shodno listi “500 najuticajnijih muslimana u svijetu za 2012. godinu”, četvrtoj ove vrste koja se izdaje jednom godišnje.


- Biti jedan od najuticajnijih muslimana u svijetu, u omjeru više od milijardu muslimana u svijetu, velika je čast, veliko zadovoljstvo i velika odgovornost da se to breme nosi, rekao je za Fenu Cerić. Dodao je da je počašćen izborom “iako smo mi relativno mala zajednica, ali biti među najuticajnijim muslimanima među kojima je kralj Saudijske Arabije, kralj Jordana, ajatoll Hamnei, šejh Kardawi, i drugi, zaista je velika stvar i zahvaljujem Bogu što su ljudi primijetili da je to što mi radimo vrijedno pažnje i to nas obavezuje da radimo više i bolje”.


- Sve što neko radi iz BiH, sve što neko radi kao Bošnjak i zato dobije od nekog nagradu, nije samo lična nagrada, nego je to nagrada i priznanje bošnjačkom narodu, Bosni i Hercegovini, mojim sunarodnicima, mojim unucima, prijateljima i onima koji vjeruju da je dobro ono što mi radimo, da je korisno za našu državu i naciju, rekao je Cerić.

Od Bošnjaka, na listi 500 najuticajnijih muslimana se nalaze i dr. Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, i dr. Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

 

Knjiga pod naslovom “500 najuticajnijih muslimana u svijetu u 2012. godini” koju priprema i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije, kao nezavisni istraživački centar povezan s Kraljevskim institutom za islamsku misao „Alu al-Bayt”, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu, na prvom mjestu promovira “top listu od 50″ muslimana čiji utjecaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu. Na prvom mjestu se nalazi saudijski kralj Abdullah bin Ali Saud, na drugom mjestu nalazi turski premijer Redžep Tayyib Erdogan, marokanski kralj Muhammed VI je treći… Izdavanje ovakve liste počelo je 2009. godine.