28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Avgust 2014 17:56

Saopštenje za medije KO SDA ZDK

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
KANTONALNI  ODBOR  SDA  ZENIČKO-DOBOJSKOG  KANTONA


Zenica, 18.8.2014.

Predmet: Saopštenje za medije

Poštovani,
Kantonalni odbor SDA ZDK je iznenađen licemjernim i neprincipijelnim prenošenjem informacija putem saopštenja SDP-a sa posljednje sjednice Skupštine Kantona, a u vezi neusvajanja Prijedloga izmjena i dopuna Budžeta ZE-DO kantona za 2014.g
U vezi s tim, napominjemo nekoliko ključnih činjenica:
1.    SDA je opoziciona politička partija u Kantonu zahvaljujući upravo neozbiljnom, bahatom i površnom pristupu SDP-a u obnašanju vlasti, te ključnu odgovornost za aktuelne procese snosi Vlada i skupštinska većina iz SDP-a i njegovih koalicionih partnera.
2.    SDA je već duže vrijeme jasno isticala i upozoravala da će konstruktivnim djelovanjem štititi interese građana i institucija, ali da neće podržati nerealne zahtjeve i enormna kreditna zaduženja za čistu budžetsku potrošnju i namirivanje budžetskih promašaja tokom SDP-ovog eksperimentisanja, kako je to predloženo u Prijedlogu rebalansa budžeta u visini cca 56 miliona KM.
3.    Kreditno zaduženje nije nam prihvatljivo, posebno zbog činjenice da bi ga trebala realizirati Vlada sa izglasanom ostavkom koja je davno izgubila naše, ali i povjerenje građana i čiji su rezultati dobro poznati. U najkraćem oni se odnose na: četiri izgubljene godine, zastoj na evropskom putu, neprincipijelne političke trgovine po principu ''bolje ponude“, stalne izmjene koalicionih partnera, stavljanje ličnih i stranačkih interesa ispred interesa naroda i države, korupcija, rast nezaposlenosti, rekordni deficit u budžetu Kantona itd, itd.
Podsjećamo, po ko zna koji put, da je tako bilo i u vremenu vladavine SDP Alijanse (2000-2002), koja je ostavila deficit u budžetu u iznosu cca 42 mil. KM, kašnjenja u plaćama i potpunu nesigurnost građana ZDK-a.
U vezi sa navodnim vrhuncem dešavanja na Skupštini prilikom razmatranja tačke dnevnog reda: Usvajanje Odluke o osnivanju JU Centar za odrasle i djecu sa posebnim potrebama, podsjećamo 'politički senilni i oronuo' SDP na nekoliko značajnih činjenica:
1.    Vlada SDA na čelu sa Premijerom i načelnicima općina iz SDA na vrijeme je prepoznala značaj potrebe za dnevnim centrima za djecu i odrasle sa posebnim potrebama, te je stvarajući povoljan politički i ekonomski ambijent sa partnerima iz Njemačke (Ambasada i nevladin sektor) izgradila dnevni centar u Maglaju (za Žepče, Maglaj i Zavidoviće), Centar za ranu intervenciju za djecu od 0 do 6 godina u Zenici i Dnevni centar u Visokom, za općine Kakanj, Visoko, Olovo, Vareš i Breza.
2.    U proteklom vremenu je bilo obezbjeđeno efikasno funkcionisanje navedenih centara sa minimalnim administrativnim osobljem.
3.    Napominjemo da SDA podržava osnivanje Kantonalne ustanove za odrasle i djecu sa posebnim potrebama, ali koja neće biti opterećena prevelikim upošljavanjem administrativnog osoblja po stranačkoj liniji i čiji rad će podržati sva udruženja koja su već formirana i rade sa ovom kategorijom djece i odraslih što u ovom prijedlogu nije slučaj.
Na kraju, još jednom napominjemo da SDA ZDK već duže vrijeme svoje aktivnosti usmjerava na prepoznavanje, razotkrivanje i spriječavanje skrivenih namjera vladajuće garniture sa SDP-om na čelu kojim se nanosi nesaglediva šteta građanima ZDK.
PRESS SDA ZDK