29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Avgust 2014 04:59

Incko: vrijeme je za promjenu

Visoki predstavnik Valentin Inzko je u svojoj kolumni poručio građanima BiH da se stvari mogu promijeniti 12. oktobra, ali samo ako oni preuzmu odgovornost za svoju budućnost i sudbinu tako što će glasati.

 

- Mnogi se žale da nemaju za koga glasati jer im se čini da su sve stranke i kandidati u suštini isti. Ja na to odgovaram bez okolišanja – to jednostavno nije istina! Imate veliki izbor i postoje političari koji žele služiti građanima i povesti zemlju naprijed, navodi Inzko te dodaje kako će, naravno, građani sami napraviti razliku između političara koji su ispunili svoja obećanja i onih koji to nisu.

 

Podsjetivši na nedavne poplave, ali i velike proteste i građanske nemire kao odgovor na izrazito tešku socijalnu i ekonomsku situaciju, Inzko ocjenjuje kako se sve navedeno zbivalo u kontekstu propalih napora da BiH održi korak s ostatkom regije na putu ka euroatlantskim integracijama.

 

- Bez obzira na politička opredjeljenja ili mjesto boravka građana s kojima sam razgovarao, teško da sam sreo osobu koja ne dijeli moj stav da mora doći do temeljite promjene u načinu na koji će se nakon izbora voditi politika i početi odlučno rješavati velike izazove s kojima se BiH i njezini građani suočavaju. Dobra vijest je da 12. oktobra pruža priliku da se ovu zemlju ponovno pokrene i to u pravom smjeru. Ljudi me često pitaju hoću li koristiti tzv. bonnske ovlasti za rješavanje nekog problema ili otklanjanje određenih prepreka u BiH. Ja kažem kako 12. oktobra vi imate priliku koristiti svoje, bonnske, ovlasti kao građani, ističe visoki predstavnik u svojoj kolumni te izražava uvjerenje da građani trebaju tražiti jasne i konkretne odgovore na pitanje kako će se rješavati njihovi prioriteti i problemi. Stoga im poručuje da ne dopuste da drugi određuju njihovu i sudbinu njihove djece.