28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Avgust 2014 14:28

Asja i Lana predstavljaju BIH

12. Svjetski izviđački forum mladih (World Scout Youth Forum) se održava od 4.8. do 7.8. u Rogli, Slovenija. Dvije članice Saveza izviđača općine Zenica, Asja Šarić i Lana Husagić, uzimaju učešće u ovoj svjetskoj akciji, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu.

 

Svaka država članica WOSM-a (Svjetskog izviđačkog pokreta) ima pravo na 2 delegata i posmatrače, a Asja i Lana su delegati ispred Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini, sa punim pravom glasa. Delegacije su stigle u Roglu jučer, 3. augusta, program Foruma traje cijela 4 dana, nakon čega slijedi vikend- interevent između Foruma i Svjetske izviđačke konferencije, koja se održava naredne sedmice.  

 

Forum se sastoji od 4 dimenzije: edukativna, institucionalna, inspirativna i umrežavanje, koje će se ostvariti kroz brojne radionice poput: globalni trendovi, kako društvo mijenja izviđaštvo, kako izviđaštvo mijenja društvo i pojedinca, otključavanje potencijala, itd. kroz rad u internacionalnim timovima, manjim skupinama koje zajedno vode diskusije na određene teme. Jedan od glavnih zadataka Foruma jeste stvaranje prijedloga za strategiju, viziju i plan i program svjetskog izviđaštva za naredne tri godine, koji biva usvojen na Konferenciji.

 

Također, na Forumu se, putem glasanja, vrši izbor 6 omladinskih savjetnika, eng. Youth Advisor, koji će naredne 3 godine obavljati dužnost unutar svojih regiona. Svakako da je najbitnija mogućnost koju forum pruža razmjena iskustva različitih izviđačkih metoda, programa, projekata i sl. izviđača iz cijeloga svijeta. Ovo je savršena prilika za ostvarivanje mnogobrojnih kontakata, prijateljstava i saradnji u budućnosti, kao i edukacije za aktivan doprinos nacionalnim organizacijama u budućim izviđačkim aktivnostima, s jednim ciljem- stvaranjem boljeg svijeta.

 

Izviđački pozdrav

Z-D-R-A-V-O

 

Press team

www.sioz.ba 

Povezani članci (by tag)