18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Avgust 2014 04:48

Lopovluci u državnim firmama

U poslovanju za 2012. godinu u deset javnih poduzeća Federacije BiH utvrđene su brojne nepravilnosti, ocjena je federalnog Ureda za reviziju. Navedeni su brojni problemi zbog kojih ova poduzeća ne rade u skladu sa zakonom. Ovo nije prvi put da neka javna poduzeća dobiju negativnu ocjenu revizora, međutim, na ta izvješća godinama nitko ne reagira. Za ovakvo stanje u javnim poduzećima oporba optužuje aktualnu vlast, pozivajući da se u istragu uključe i pravosudni organi.

 

Niti jedno javno poduzeće u Federaciji BiH koje je bilo predmet analize federalnih revizora za poslovanje u  2012. godini nije dobilo pozivno mišljenje. Međunarodni aerodorom Sarajevo, Hrvatske pošte Mostar i poduzeće „BH pošte“ dobili su mišljenje sa rezervom jer u njihovim kolektivima broj zaposlenih ne odgovara stvarnim potrebama. Direktor poduzeća „BH pošte“ Mujo Butković, opovrgava kritike federalnih revizora, ističući da se za njegovog trogodišnjeg mandata broj uposlenih u ovom poduzeću smanjio.

 

„U 'BH poštama' zaista se može reći da postoji višak zaposlenih, ali ako uzmemo u obzir da imamo preko 170 uposlenih koji su invalidi rada II kategorije, gdje prema zakonu nismo u mogućnosti da ih rasporedimo na način da budu maksimalno iskorišteni. Također, imamo u prosjeku dnevno na bolovanju oko 140 zaposlenih, to je 310 ukupno zaposlenih koji faktički nisu svaki dan u pravom kapacitetu. Tako možemo reći da 'BH pošta' nema viška zaposlenih, već 310 zaposlenih van planiranog obima angažovanja.“

 

Kada je u pitanju Međunarodni aerodorom Sarajevo, analize revizora potvrdila je i nedavna optužnica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu. Podsjećamo, početkom srpnja podiguta je optužnica protiv uprave Međunarodnog aerodroma Sarajevo, na čelu sa direktorom Ivanom Veličanom, zbog nanošenje štete od 1,7 milijuna KM, uključujući i nezakonito upošljavanje više od 30 osoba. Predstavljajući pojedinačna izvješća za svako razmatrano poduzeće, generalni revizor Ureda za reviziju FBiH Ibrahim Okanović istakao je da Vlada Federacije BiH ne brine dovoljno o svojoj imovini.

 

„Potrebno je da Vlada više vodi računa da firme ostvaruju dobit, i ove koje su ovdje pregledane, a ne samo dobit od jedne, dvije ili tri firme u Federaciji BiH. Ako očekujemo dobit od ovih firmi, onda je sigurno briga o imovini na visokom nivou.“ Predsjedatelj nadležnog Povjerenstva za reviziju Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović kaže kako ovi rezultati pokazuju da je situacija u federalnim poduzećima iz godine u godinu sve dramatičnija.

 

„Kantoni ili većina njih, u ovom trenutku skupljaju pare isključivo za plate. Dobar dio kantona dižu kredite da isplate plate. Dakle, tamo su deficiti strašni, da uopšte ne govorimo o tužbama po kolektivnim ugovorima. Ja predviđam da će sljedeće godine, ukoliko ne izmislimo neke nove kredite, a ne znam ko će nam ih dati, da će država, koja je već ovog trenutka jedan od najvećih proizvođača nelikvidnosti, biti daleko veći proizvođač nelikvidnosti.“ Svaka nova vlast u javnim poduzećima zapošljava svoje podobne kadrove i to je nešto što se u BiH, nažalost, ne može promijeniti,  mišljenja je zastupnica DNS-a u federalnom Parlamentu Hafeza Sabljaković.

 

„Mislim da će biti jako teško bilo kome zabraniti da ponovo zapošljava stranački podobne i da zapošljava one iz kruga porodice i prijatelja. Mislim da bi se moralo zakonom sve precizirati, a isto tako mislim da niti ovaj Parlament niti Vlada nemaju snage da to riješe bilo kojim zakonom.“ Predstavnici stranaka koje čine oporbu optužuju vladajući SDP da je glavni krivac za aktualno stanje u zemlji. Pozivaju i pravosudne organe da se uključe u istragu rada javnih poduzeća u Federaciji. Nasir Beganović, zastupnik SBB-a u Parlamentu Federacije.

 

„Stvari moramo nazvati pravim imenom. Za mene je nezakonito i nenamjensko trošenje sredstava – krađa, a gdje ima lopova, tu bi trebalo biti Tužilaštvo.“ Direktor antikorupcijske mreže nevladinih organizacija u BiH „Account“ Eldin Karić smatra da bi se trebali sankcionirati i tužitelji koji ne regiraju na negativna revizorska izvješća.

 

„Po zakonu, oni su obavezni - nakon dobijanja ovakvih informacija – da poduzmu određene mjere, određene korake. Znači, tu nije potrebna nikakva dodatna instrukcija, dodatni impuls, dodatna molba Tužilaštvu. Oni su obavezni to da urade, a oni to ne rade. Znači da je sada faza u kojoj se treba preispitati rad tužilaca i da se vidi postoji li mogućnost odgovornosti tih tužilaca koji to ne rade, da li postoji način da tužioci koji je postupaju na taj način budu sankcionisani.“ 


Pored već pomenutih poduzeća, predmet federalnih revizora bila su još i poduzeća „BH Gas“, „Autoceste FBiH“, „JP Ceste FBiH“, Agencija za privatizaciju FBiH, Zavodi za zapošljavanje FBiH, Zavod za zdravstveno osiguranje FBiH i Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH.


IVAN KATAVIĆ / SLOBODNA EVROPA