28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Avgust 2014 02:52

CIK: redoslijed za izbore

Centralna izborna komisija BiH  organizirala je  u zgradi Parlamentarne skupštine BiH žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima. 

Žrijebano je ukupno 98 političkih subjekata, od čega je 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata.

 

Prvi put otkako se u poslijeratnoj BiH vrši žrijebanje ovaj proces obavljen je elektronskim putem, za razliku od ranijih izbornih ciklusa kada je žrijebanje vršeno manuelno, odnosno izvlačenjem kuglica u kojima su bili nazivi stranaka. Tako je danas kompjuterski program odredio brojeve pod kojima će stranke nastupiti na Općim izborima 12. oktobra .

 

Od onih parlamentarnih, pod brojem 16 bit će SNSD-Milorad Dodik,22 HDZ iH, a glasači SBB-Fahrudin Radončić ovu stranku naći će pod brojem 26.  Pod brojem 46 bit će SDP,SDA je na broju 49, DF-Željko Komšić na broju 50, SBiH dobila je redni broj 51, HDZ 1990 je na broju 76, SDS 82, a NSRzB na broju 92. Savez za promjene na glasačkom listiću bit će pod rednim brojem 10.  Na broju jedan izvučena je Koalicija "Zajedno za promjene", a Koalicija "Domovina" na broju je 6. Nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Kebo na broju je 78, a također nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić na broju je 38.

 

Inače, CIK je za predstojeće izbore ovjerio prijave 113 političkih subjekata, ali su žrijebani samo oni subjekti čije ime će se naći na listama.