29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Juli 2014 04:45

Tražena zanimanja na Zapadu

Prema pisanju belgijskog lista "Referenas", pored klasičnih profesija koje se bave brigom o životinjama, kao što su veterinari, uzgajivači životinja, dreseri, čuvari zoološkog vrta ili frizeri, sve traženiji su šetači pasa, bebi-siteri mačaka ili degustatori hrane za životinje.

 

Najveći trend rasta tražnje je za šetačima pasa, jer vlasnici često nemaju vremena da izvode kućne ljubimce u neophodnu šetnju. Sat vremena šetnje pasa Belgijanci plaćaju u prosjeku oko 22 eura. Čuvanje mačke, koje podrazumijeva i hranjenje, plaća se oko 13 eura. Degustatori hane za životinje daleko su plaćeniji, prije svega zato što ta hrana, između ostalog, sadrži i specijalne proteine za životinje. Veoma su traženi i psiholozi za životinje, koje vlasnici obilato nagrađuju da njihove ljubimce izliječe od depresije, pretjerane agresivnosti, hiperaktivnosti, raznih fobija...

 

Traženi su i agent za zdravstvenu zaštitu životinja, nakon što je Francuz Žerom Salo došao na ideju da otvori agenciju za zdravstveno osiguranje životinja Sante Vet. Mjesečno osiguranje košta od 14 do 48 eura. Jedno od mogućih zanimanja u perspektivi je, kako spekuliše "Referenas", i stjurdesa zadužena za brigu o životinjama u avionima. Na cijeni su i taksidermisti, odnosno preparatori životinja, budući da jedan broj vlasnika na taj način želi da "produži" život uginulog ljubimca.