29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Mart 2014 20:52

Vedro: Zenički horizonti ZAPAD

U društvu devedeset i jedne (91) učesnice i učesnika (cifra daleko iznad svih očekivanja), Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, u nedjelju je uspješno realizovalo prvu od četiri etape „Zeničkih horizonata“, autorskog projekta obilaska Zenice sa četiri strane svijeta – turom „Zapad“.

 

Poveli smo šarenoliku ekipu učesnika (među kojima su bili penzioneri, doktori, privatnici, radnici, studenti, profesori, arhitekti, trgovci, nezaposleni, profesori), sa prijevoja Ovnak u 08:00, preko sela Osojnica, Obrenovci i Kozarci, popeli se na dominantno zeničko uzvišenje Zmajevac, kroz selo Zahalje i spustili se u naselje Ravan, kod vodovodnog bazena. Tura je bila duga 15 kilometara, kategorisana kao lagana i nezahtjevna, a 91 učesnik je uspješno prehodao kompletnu turu.

 

Učešće u turi su uzeli i naši prijatelji, planinari zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“, „Mladost“, „Poštar“ i „Željezara“, te prijatelji iz sarajevskog Udruženja „Avantur“. Tokom ture, imali smo priliku vidjeti i po prvi put čuti za neka naseljena mjesta u ovom kraju, kao što su Osojnica, Janjac, dok su neki učesnici po prvi put vidjeli prelijepu panoramu na Pojske, Vrselje, Poratje, Lupac, Stranjane, Lokvine, Obrenovce, a kao šlag na tortu je bio magičan pogled sa Zmajevca na Zenicu.

 

O tome kakva je ideja projekta, govore komentari učesnika: „Predivno!“ „Da mi je neko rekao da ću svoje Pojske odavdje gledati, ne bih mu vjerovao.“ „Ovo što ste uradili je za svaku pohvalu!“ „Kako se postaje član ‘VEDRA'?“ i slično. Uz pratnju Amela, Harisa i Afana, koji je davao geografske, historijske i druge podatke, učesnici su oko 15:00 sišli u grad.

 

U sklopu „Bosnia and Herzegovina Cap Project“-a, na današnjem izletu je skupljeno 403 plastična čepa, koja idu u proces obrade za pribavljanje invalidskih kolica, akcije čiji je „VEDRO“ stalni učesnik. Zahvaljujemo se na riječima podrške koje su nam danas upućene od strane učesnika, te pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na drugoj etapi „Zeničkih horizonata“, u nedjelju, 30. marta 2014. godine, na turu „Jug“, sa početkom u 07:15 na Autobuskoj stanici Zenica. Napominjemo da je, zahvaljujući zlatnom sponzoru projekta, firmi „Almy Transport & Prevoz putnika Zavidovići“, kao i srebrenim sponzorima, firmama „Pero doo“, „RM Company doo“, kopirnici „Labirint“ , “GoodFood.ba” i Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona, učešće u projektu besplatno.

 

Do sljedeće nedjelje, 30. marta, „VEDRO“ želi VEDRO!

 

PR Udruženja

Afan Abazović

 

http://www.vedro.ba/zenicki-horizonti-zapad-23-03-2014/