28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Juni 2014 05:00

Poslodavci i premijer o dugovima

Boris Crljenica, predsjednik Skupštine i Senaida Turkić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenice iznijeli su danas (17. 06. 2014.) na sastanku sa Munibom Husejnagićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona - zahtjev da privrednici budu stavljeni u isti priroitet za plaćanje neizmirenih obaveza sa budžetskim korisnicima.

 

Naime, zbog neizmirenih obaveza koje Kanton ima prema različitim privrednim subjektima sa područja Općine Zenica, te zbog, kako kažu, stavljanja privrede u zapećak, predstavnici Udruženja poslodavaca traže od premijera i Vlade Kantona da se pojača podrška privredi u cjelosti i ojača svijest o tome ko stvara prihode iz kojih se između ostalog finansiraju i plaće budžetskih korisnika.

 

Senaida Turkić je kazala da su privrednici u veoma teškom položaju te da su se posljednje poplave odrazile i na njihovo poslovanje, ali su spremni podnijeti teret teških vremena samo zajedno sa ostalima, a ne isključivo na štetu privrede. Ona je uz to podvukla da firme – članice Udruženja poslodavaca upošljavaju više od 2000 ljudi koji također treba da dobiju plaću, kao i budžetski korisnici. Stoga traže da Kanton što prije izmiri svoja dugovanja prema firmama – članicama Udruženja poslodavaca Zenice.

 

Premijer Husejnagić se složio sa konstatacijama da je privreda u otežanom položaju i istakao  je stav i opredjeljenje Vlade Kantona da maksimalno pomogne privredi na sve raspoložive načine, počev od poticaja privrednim subjektima, raznih pogodnosti koje se daju za jačanje realnog sektora do pomoći institucijama koje okupljaju privrednike, kao što je Ekonomsko-socijalno vijeće. On je obrazložio trenutnu situaciju u vezi sa punjenjem budžeta, koje je drastično smanjeno, te kazao da u ovom trenutku Kanton ima prihode za 10 miliona manje nego što je imao u istom periodu prošle godine. U takvoj situaciji veoma je teško izmiriti sve dospjele obaveze koje se plaćaju iz budžeta Kantona, počev od socijalnih davanja, podmirenja boračkih populacija, obezbjeđenja plaća za policiju, obrazovanje pravosuđe i administraciju te plaćanje neizmirenih obaveza prema privrednim subjektima.

 

Tek kad se sve te potrebe podmire, onda se može razmišljati o podsticanju razvojnih komponenti, a to su privreda i poljoprivreda. Premijer se složio sa tvrdnjama zeničkih privrednika da budžetski korisnici moraju dijeliti sudbinu privrede iz koje i dolaze sredstva za njihove plaće. No, kolektivni ugovori i zakonska regulativa obavezuju Vladu Kantona da izvršava propisane obaveze i u tom smislu isplaćiuje plaće prema odredbama tih akata.