19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Juni 2014 00:43

BIH: kršenja radničkih prava

BiH je zemlja u kojoj se ozbiljno krše radnička prava. Navedeno je to u izvještaju "ITUC globalni indeks prava: Za radnike najgore zemlje u svijetu 2014." Međunarodne konfederacije sindikata. Na Trećem svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se od 18. do 23. maja održavao u Berlinu, predstavljen je novi globalni indeks radničkih prava koji rangira 139 zemalja na temelju 97 međunarodno priznatih indikatora, kako bi procijenio razinu zaštite radničkih prava u zakonima i u praksi, prenosi Index.hr.

 

Prema podacima za razdoblje od marta 2013. do marta 2014. godine, Srednjoafrička Republika, Libija, Palestina, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija i Ukrajina su zemlje u kojima su radnici u najgorem položaju. Ocijenjene su indeksom 5+ što označava zemlje u kojima nema nikakvog jamstva za poštivanje prava radnika jer vlada potpuno bezvlađe.

 Među 18 zemalja s indeksom 1, gdje su povrede radničkih prava iznimke, nalaze se naprimer Njemačka, Francuska i Norveška, ali i Slovačka te Crna Gora.

 

Indeksi radničkih prava:

1 - kršenje radničkih prava kao iznimka, a ne pravilo: 18 zemalja

2 - ozbiljno kršenja radničkih prava: 26 zemalja

3 - redovita kršenja radničkih prava: 33 zemlje

4 - sistemska kršenja radničkih prava: 30 zemalja

5 - nema garancije radničkih prava: 24 zemlje

5+ - nema garancije radničkih prava jer vlada potpuno bezvlađe: 8 zemalja