29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Maj 2014 23:23

Uhapšeni kradljivci iz Londže

Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je od strane Policijske uprave I u Zenici dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica:

- B.V., rođen 1994. godine,

- T.A., rođen 1995, godine,

-  H.T., rođen 1995. godine i

-  maloljetnog K.S., sva lica iz Zenice, 

zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. stav 1. KZ FBiH i „Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ FBiH.

 

Operativnim radom na terenu službenici Policijske uprave I, Odsjeka kriminalističke policije, su u proteklom periodu vršili provjere i prikupljali informacije i saznanja sa ciljem dokumentovanja nekoliko teških krađa počinjenih na području Zenice, te su naznačenim aktivnostima uspješno rasvijetlili navedena krivična djela, a što je rezultiralo podnošenjem izvještaja Kantonalnom tužilaštvu Zenica protiv izvršilaca istih.

 

Kako je utvrđeno, u toku noći 21/22.03.2014. godine, prijavljeni B.V. i T.A. izvršili su krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287. u sticaju sa krivičnim djelom "Oštećenje tuđe stvari"  iz člana 293. KZ F BiH, na štetu pravnog lica "M-Tifa" d.o.o. Vitez, prodavnica broj 4., koja je locirana u Zenici, u ulici Londža na broju 92., vlasništvo Đ.M. iz Viteza, pričinivši tom prilikom materijalnu štetu u iznosu od 15.593,00 KM, dok za prijavljenog H.T.  postoje osnovi sumnje da je počinio krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287. u vezi sa članom 33. "Pomaganje" KZ FBiH, na način da je znajući za namjere navedenih lica i u dogovoru sa istim, dao na korištenje stan lociran u ulici Londža broj 92., te je za uslugu iznajmljivanja stana od navedenih lica dobio novac, kao i otuđene predmete koji potiču iz navedenog krivičnog djela.

 

Daljnjim operativnim radom utvrđeno je da su dana 26.04.2014. godine, oko 02,15 sati, prijavljeni B.V. i K.S. izvršili krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287. u sticaju sa krivičnim djelom "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ F BiH na štetu trgovinske radnje "Art-Elektronik" d.o.o. Zenica, koja se nalazi u Zenici, u ulici Londža na broju 90., vlasništvo S.L., otuđivši tom prilikom predmete i pričinivši materijalnu štetu u iznosu od oko 7.000,00 KM. 

 

Prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela lica su uglavnom otuđivala LCD TV aparate različitih modela, a prilikom razbijanja stakala, na poslovnim objektima kao i na drugim tehničkim aparatima su nastupile štete i oštećenja.  

 

Isto tako, dana 24.05.2014. godine, u 04,10 sati, prijavljeni B.V. i .K.S., izvršili su krivično djelo "Teška krađa" iz člana 287., a u vezi sa članom 28. "Pokušaj" KZ FBiH, na štetu iste trgovinske radnje "Art-Elektronik" d.o.o. Zenica, pričinivši materijalnu štetu u iznosu od oko 4.000,00 KM. 

 

U ovom slučaju lica su podesnim predmetom i uz pomoć dvije drvene palice, koje su ponijeli sa sobom, kao i u prethodnim slučajevima, izvršili razbijanje izlog stakla na objektu, prilikom čega su usljed razbijanja stakla pričinili oštećenja na aparatima koji su se nalazili u izlogu, dok su u daljoj namjeri da izvrše krivično djelo spriječeni od strane službenika policije, nakon čega su se dali u bjekstvo, sklonivši se u iznajmljeni stan koji se nalazi u neposrednoj blizni lica mjesta, što je znatno otežalo policijsku potjeru i traganje za licima.

Prijavljena lica su tokom naznačenih aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela poduzimanih  od strane policijskih službenika, locirana, lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, a danas 29.05.2014. godine, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona su na nadležnost i dalje postupanje predati  B.V., H.T. i T.A.

 

Napominjemo da je operativnim aktivnostima policijskih službenika jedan dio otuđenih predmeta pronađen i vraćen vlasnicima. 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA