29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 01 Juni 2014 01:54

BIH šampioni: sjedeća odbojka

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici će obaviti treći dio priprema za nastup na svjetskom prvenstvu koje je na rasporedu od 11. do 22. juna u poljskom gradu Elblag. Najtrofejniji bh. sportski kolektiv obavio je prvi dio priprema u Međugorju i Fojnici, u kojoj će od 2. do 8. juna obaviti i posljednji dio priprema.  Izabranici selektora Mirze Hrustemovića u Fojnici će uigravati taktiku pred početak SP-a, na kojem žele objediniti titule evropskih, paraolimpijskih i svjetskih prvaka. Hrustemović je istaknuo da je bh. tim spreman za novi izazove u Elblagu.

 

- Počeli smo se pripremati odmah po završetku domaće lige. Prvi dio priprema smo obavili maksimalno ozbiljno i mogu reći da su igrači spremni. U Poljsku ćemo voditi i nekoliko mladih igrača kojima je potrebno iskustva da postanu adekvatna zamjena prvoj postavi. Cilj nam je da naš B tim može parirati prvoj postavi - rekao je Hrustemović. Reprezentacija BiH nalazi se u grupi svjetskog prvenstva sa selekcijama Kazahstana, Brazila i Hrvatske. Prvi susret igrat će 15. maja protiv Kazahstanaca. Hrustemović vjeruje da će BiH ponovo doći do finala u kojem će najvjerovatnije ponovo igrati protiv selekcije Irana. Bh. odbojkaši posljednji put su se susreli s Iranom u finalu paraolimpijskih igara u Londonu 2012. godine i tada su osvojili zlatnu medalju pobjedivši s 3:1. Kapiten reprezentacije BiH Sabahudin Delalić je rekao da su igrači fizički spremni za SP iako nekolicinu muče problemi s ramenima. Istaknuo je da BiH od prve utakmice mora maksimalno pristupiti prvenstvu ako želi doći do finala.

 

- Ako pristupimo svakoj utakmici maksimalno ozbiljno ne bismo trebali imati većih problema do finala. Finale je, naravno, uvijek veoma teško jer igramo protiv reprezentacije koja mnogo ulaže u ovaj sport - rekao je Delalić. Dodao je i da je imovina nekoliko bh. reprezentativaca oštećena u poplavama koje su pogodile BiH u proteklom periodu. Dvojica su  izgubili kuće, zbog čega je reprezentacija pokrenula akciju da se tim igračima pomogne da prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze. Bh. reprezentativac Safet Alibašić je istaknuo da su se igrači spremali individualno kako bi fizički bili spremni za svjetsko prvenstvo.

 

- U prvom dijelu priprema smo se fizički spremali, drugi dio je bio tehničkog karaktera, dok ćemo u trećem dijelu, u Fojnici, raditi na taktici i uigravanju ekipe. Nadam se da ćemo spremni otići u Poljsku - naglasio je Alibašić. Prvi susret SP-a BiH će igrati 15. juna protiv Kazahstana, drugi protiv Brazila dan kasnije, a treći protiv Hrvatske 17. juna.  Za Bosnu i Hercegovinu u Poljskoj će igrati: Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Dževad Hamzić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Benis Kadrić, Adnan Kešmer, Ermin Jusufović i Muhamed Kapetanović.  Selektor ekipe je Mirza Hrustemović, kojem će asistirati treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.